Index Vakbarát Hírportál

Szerb titkosszolgákat mentettek fel Hágában

2013. május 30., csütörtök 18:47

Háborús bűncselekmények elkövetésével gyanúsított volt szerb titkosszolgálati vezetőket mentett fel csütörtökön a hágai ENSZ-törvényszék. Jovica Stanisic az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnöke volt, Franko Simatovic pedig a helyettese. 2003-ban vádolták meg őket Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel.

A szerb állambiztonsági szolgálat félkatonai csoportokat hozott létre és fegyverzett fel, amelyek azután Horvátországban és Boszniában ezrek halálát követelő atrocitásokat követtek el. A vád képviselője mindkettőjükre életfogytiglani börtönt követelt, a törvényszék azonban megfelelő bizonyítékok hiánya miatt végül felmentésük mellett döntött.

Mindketten ártatlannak vallották magukat. A pert többször félbe kellett szakítani a bélproblémákkal és súlyos depresszióval küzdő Stanisic rossz egészségi állapota miatt. Egy ideig ki is engedték a hollandiai börtönből, és egy belgrádi katonai kórházban kezelték. Úgy tudni, a törvényszék elrendelte azonnali szabadon bocsátásukat.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök csütörtökön Belgrádban üdvözölte a felmentő döntést. "Egy ilyen ítéletnek nagy jelentősége van Szerbia számára" - mondta. Hihetetlennek és tűrhetetlennek minősítette ugyanakkor a bírósági döntést Munira Subasic, a boszniai háború halálos áldozatainak családtagjait tömörítő egyesület elnöke. "Ez politikai ítélet, fel vagyok háborodva!" - mondta. A boszniai muzulmán nacionalista Demokratikus Akció Pártja (SDA) igazságtalannak nevezte a döntést.

Rovatok