no

Index Vakbarát Hírportál

A hálátlan Azerbajdzsán nem ünnepli Orbánt

2013. május 31., péntek 10:13

Nem tervez semmilyen rendezvényt, és ajándékkal sem kedveskedik Orbán Viktornak az azeri nagykövetség a miniszterelnök 50. születésnapja alkalmából.

Sem bélyegnek látszó tárgyat (úgynevezett emlékívet) nem kap, sem kitüntetést, vagy legalább egy azeri kőolajjal kikent baltát, nyelén a magyar és az azerbajdzsáni folklór közös elemeivel.

Kétségtelen, hogy érdemrendekben korlátozott a lehetőség: a Függetlenség érdemrendet például azért nem kaphatná meg az EU-ban szabadságharcot vívó kormányfő, mert ahhoz előbb azeri állampolgárságot is kéne szereznie.

Ám ott van a Heydar Aliyev érdemrend, ami már külföldieknek is adható, amennyiben kiemelkedő szolgálatot tettek Azerbajdzsánnak, például erősítették az ország kulturális, politikai, gazdasági, tudományos kapcsolatait más államokkal. Úgy tűnik, Orbán esetében ennek elismeréséhez kevés volt a diákcsereprogramokról szóló megállapodás, a papíron létező AGRI gázvezeték szóbeli támogatása, de még a 2009 óta 85-ről 74 millió dollárra zsugorodott áruforgalom mértéke is. A kitüntetést egyébként megkapta már – természetesen névadó néhai államfő fia, Ilham Aliyev elnök mellett – Traian Basescu román, Valdis Zatlers Litván, Lech Kaczynski lengyel, Viktor Juscsenko ukrán elnök, a nagyon hosszú nevű kuvaiti emír, de még az országát 20. éve vezető Emomali Rahmon tadzsik elnök is büszkélkedhet a láncos érdemrenddel, amelyhez KGB igazolványt idéző kis piros könyvecske is jár.

Nem ért ajándékot Ramil Safarov átadása sem, noha Budapest még az Egyesült Államok,  Örményország és a Magyarországon élő örmény kisebbség nemtetszését is magára vállalta annak érdekében, hogy Magyarországon örmény katonatársát lebaltázó, életfogytiglanra ítélt katonatiszt hazatérhessen. Ez érthető is, hiszen a magyar kormány végül tiltakozójegyzéket nyújtott át Bakunak, miután az otthon hősként tisztelt Safarov hazatértekor azonnal elnöki kegyelemben részesült.

Azt sem honorálta Azerbajdzsán, hogy Gyöngyös városa testvérvárosi kapcsolatfelvételről szóló szándéknyilatkozatot írt alá – a Jobbik hathatós ösztönzésére – egy olyan várossal, amely valójában örmény katonai ellenőrzés alatt áll. Igaz, ez a barátkozás a Fideszben sem tetszett mindenkinek, ezért lehet, hogy az azeri nagykövet jelenlétében lezajlott ünnepélyes aláírás nem is gazdagítja érdemben a turáni testvériségen alapuló azeri-magyar barátságot.

Persze lehet, hogy Baku végül a születésnapi kötvényvásárlással lepi meg a Keleti Szél magyar vitorlását, de ennek egyelőre semmi jele.

Rovatok