Index Vakbarát Hírportál

A biztonsági kamera mentette meg a drogcsempészettel vádolt anyát

2013. május 31., péntek 10:43 | aznap frissítve

Mexikóban kiengedték a börtönből azt a hétgyerekes arizonai anyát, akit drogcsempészet vádjával vettek őrizetbe a múlt héten, írja a Foxnews. Yanira Maldonado és férje, Gary, egy temetésről utaztak haza Mexikóból, amikor egy ellenőrzőpontnál megállították a buszukat, és a felszálló katonák közel öt kiló marihuánát találtak a nő ülése alatt. A drogot rendkívül kifinomult módszerekkel rögzítették az üléshez, szakértők szerint csak profi munka lehetett. Yanira tagadta a vádakat, és az ügy óriási felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban.

A hatóságok először a férfit akarták letartóztatni, aki egyáltalán nem beszél spanyolul, ezért a felesége könyörgött, hadd menjen vele. A katonák ekkor úgy döntöttek, inkább Yanirát veszik őrizetbe, és el is szállították egy közeli börtönbe. A végig ártatlanságát bizonygató anyát az mentette meg végül a börtönbüntetéstől, hogy a busz biztonsági kameráinak felvételeiről kiderült, csak egy üveg víz, a pénztárcája és takaró volt a kezében, amikor felszállt.

Gary beszámolója szerint a katonák két ülés alatt is találtak drogot. „Miközben átkutatták a buszt, az utasoknak le kellett szállniuk, és ekkor a feleségem mögött ülő férfi elszaladt” – mondta Maldonado, aki szerint ez a férfi lehet a drog valódi tulajdonosa.

Az utóbbi időben a Mexikó és USA közötti kábítószerforgalom egyre jelentősebb részét bonyolítják buszokon. 2011-ben például a hatóságok összesen fél tonna marihuánát találták egy busz ülései alatt. A mexikói törvények nem szabják a drogcsempészetért kiszabható börtönbüntetés minimumát és maximumát, hanem a bírók mindig az egyedi eset alapján döntetnek a büntetésről.

Rovatok