Index Vakbarát Hírportál

Három tornádó támadta Oklahomát

2013. június 1., szombat 07:41

Több tornádó alakult ki helyi idő szerint péntek estére Oklahoma City sűrűn lakott térségében. Ismét veszélybe került a Moore nevű előváros, ahol május 20-án 24 emberéletet követelt, illetve hatalmas károkat okozott egy pusztító erejű forgószél. A CNN ezúttal 5 halottról számolt be.

A CNN megszakítva adását, órákon át helyszíni tudósítók, városi elöljárók, rendőrségi illetékesek, meteorológusok és szemtanúk bevonásával közvetített a helyzetről, és folyamatosan figyelmeztette a helyi lakosságot a közeledő veszélyre.

A hírtelevízió szerint Oklahoma Cityben és környékén mintegy 50 ezer háztartás maradt áram nélkül, számos gépkocsit rongált meg a szélvihar, számos járművet elsodort vagy felborított az erős szél. A legnagyobb veszélyt a tornádók okozta hirtelen áradás jelenti. Az oklahomai repülőtérről mindenkit evakuálni kellett.

A CNN hírtelevízió értesülései szerint legalább három tornádó haladt végig a térségen, és egy forgószél közvetlenül Moore közelében pusztított. Az újabb tornádók legkevesebb 5 ember halálát követelték. Kórházi források szerint többen megsérültek, sokak állapota válságos.

Igazán veszélyessé a sötétség beálltával vált a helyzet, mivel a tornádók mozgása követhetetlenné vált szabad szemmel. A hatóságok arra kérték a környékbelieket, hogy maradjanak otthon. A felhívás ellenére nagyon sokan az országutakon rekedtek, a továbbhaladást az árvíz és a felborított gépkocsik akadályozták, és megnehezítették a viharos széllökések is, amelyek néhol elérték az óránkénti 130 kilométeres sebességet.

Helyszíni beszámolók szerint a forgószelek nagy teherautókat borítottak fel, egy forgószél a levegőbe emelt egy nagyobb tömegű tornádóvadász páncélozott terepjárót is, de utasai állítólag megmenekültek, mert kinyíltak a légzsákok.

Tornádó Oklahomában

A CNN által megszólaltatott helyi illetékesek "nagyon aggasztónak", mások "rémálomnak" nevezték a helyzetet. Hangsúlyozták, hogy az éjszaka beállta miatt a károkat és a valós helyzetet nehéz felmérni, és csak reggel derül ki, hogy milyen pusztítást okozott az ítéletidő Oklahoma City környékén. A legtöbb sérülést az I40-es autópályáról jelentették a mentőalakulatok.

Az AP hírügynökség legfrissebb jelentése szerint rendkívüli állapotot hirdettek ki Oklahoma City területére.

Az Egyesült Államok területén évente átlagosan 1200 tornádót jegyeznek fel, de ezek többsége kisebb erejű. A mostanihoz hasonló, EF5 kategóriájú viharból hatvan volt 1950 óta, ebből a legtöbb Alabamát és Oklahomát érte el, mindkét államban hétszer volt ilyen vihar.

Rovatok