Index Vakbarát Hírportál

János Károly jobban van, Károly bevásárolt

2013. június 2., vasárnap 17:50

A vártnál gyorsabban gyógyul hátoperációjából János Károly spanyol király, akit három hónapja műtöttek meg porckorongsérve miatt.

„Mindannyian elégedettek vagyunk a gyógyulási folyamatban eddig elért csodálatos fejlődéssel” – utalt a 75 éves uralkodó javuló állapotára Manuel de la Torre idegsebész, aki március elején operálta meg a spanyol királyt.

Az orvos elmondta, hogy a királynak már nincsenek fájdalmai, csak elővigyázatosságból használ még mindig mankót járás közben.

János Károlynak a márciusi volt a hetedik műtétje három év alatt. A beavatkozás előtt is már mankóval járt, az orvosok szerint két és hat hónap közötti időre van szüksége a teljes felépüléshez.

A király tüdejéből 2010 májusában jóindulatú daganatot távolítottak el, 2012 áprilisában csípőprotézist kapott, mert előzőleg Botswanában elefántvadászaton elesett, és eltört a csípője. A költséges utazás kiváltotta botrány miatt bocsánatkérésre kényszerült, amit spanyol uralkodó addig még soha sem tett.

Eközben Székelyföldön

Újabb birtokot vásárolt a székelyföldi Zalánpatakon (Valea Zalanului) Károly herceg, brit trónörökös – közölte a Mediafax hírügynökséggel Kasléder József, a Zalánpatakot is magába foglaló Málnás község polgármestere.

Károly herceg a már meglévő három zalánpataki házával szomszédos falusi házat vásárolta meg a tavasz folyamán, és el is kezdődött a két szoba-konyhás hagyományos falusi ház felújítása. A polgármester úgy vélte, növelheti a térség turisztikai potenciálját a zalánpataki házaiba visszajáró neves vendég.

Károly herceg csütörtökön érkezett erdélyi magánlátogatásra. A hagyományoknak megfelelően ezúttal is Kálnoky Tibor grófnál töltötte a miklósvári kastélyban az első éjszakáját. Pénteken a Maros megyei Erkeden (Archita) találkozott a Maros megyei önkormányzat elnökével, aztán Zalánpatakra utazott.

A román elnöki hivatal közölte, a brit trónörökös hétfőn találkozik Bukarestben Traian Basescu államfővel.

A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik. II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey kastélyban nevelkedett.

Rovatok