Index Vakbarát Hírportál

Kolumbia a NATO-tag lenne

2013. június 2., vasárnap 07:53

Kolumbia csatlakozni kíván a NATO-hoz, és ennek érdekében hamarosan együttműködési megállapodást ír alá a katonai szövetségge.

"Júniusban a NATO megállapodást ír alá a kolumbiai kormánnyal, a védelmi minisztériummal, hogy megkezdje a közeledési és együttműködési folyamatot, szem előtt tartva a szervezethez való csatlakozást is" - mondta Santos a felső katonai vezetők előléptetése alkalmával tartott ünnepségen Bogotában.

Santos szerint ha a kormánynak sikerül nyélbe ütnie a békemegállapodást a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezettel, a kolumbiai hadsereg jobb helyzetben lesz ahhoz, hogy elismertségre tegyen szert a világban.

"Kolumbiának jogában áll és lehetősége van nagyobb léptékben gondolkodni" - így Santos. A FARC a társadalmi egyenlőtlenségek miatt fogott fegyvert 1964-ben. A fél évszázada tartó fegyveres viszályban csaknem hatszázezren haltak meg, 15 ezren eltűntek, és több millióan hagyták el otthonukat. A FARC és a kolumbiai kormány képviselői tavaly november 19. óta tárgyalnak Havannában a véres konfliktus befejezéséről.

Rovatok