Index Vakbarát Hírportál

Ötös ikrek születtek Csehországban

2013. június 2., vasárnap 16:27

Egy 23 éves nő ötös ikreket szült Csehországban. A természetes úton fogant ikrek vasárnap jöttek világra. Az országban eddig csak mesterséges megtermékenyítés eredményeként születtek ötös ikrek, ez az első eset, hogy természetes úton fogant babák jöttek a világra ekkora számban. Annak az esélye, hogy valaki természetes úton legyen várandós ötös ikrekkel, 1:50 millióhoz.

A négy fiút és egy kislányt császármetszéssel segítették világra. A babák 1050 és 1340 gramm közötti súlyúak, jól vannak, bár egyelőre intenzív osztályon helyezték el őket - közölte a prágai kórház. A Terezka, Michael, Daniel, Martin és Alex névre keresztelt csecsemőket 4 éves bátyjuk várja otthon. A gyerekek édesanyját, a 23 éves milovicei Alexandra Kinovát máris "szupermamaként" emlegetik Csehországban.

Az anya két és fél hónapja tudta meg, hogy ötös ikreket hord a szíve alatt. A nő és a babák állapotát a terhesség 31. hetétől egy orvosokból és nővérekből álló szülészeti team kísérte figyelemmel, az esetleges komplikációk esetére pedig műtéti specialisták álltak készenlétben.
Az immár nyolc tagúra bővült család egyébként nehéz anyagi körülmények között él, havonta átlagosan 120 ezer forintnak megfelelő összegből gazdálkodnak. Milovice városa igyekszik segíteni a családnak: először is a jelenleginél nagyobb, három szobás lakásba költözhetnek és két segítőt is kapnak a kicsik ellátásához. Nemcsak a város, hanem az emberek is segítenek, babakocsikat és -holmikat is küldtek már a családnak.

Rovatok