Index Vakbarát Hírportál

Azbeszt miatt büntetik a svájci vállalkozót

2013. június 3., hétfő 20:17 | aznap frissítve

Tömeges katasztrófa okozása és a munkavédelmi szabályok szándékos megsértése tizennyolc év börtönre ítélte a torinói másodfokú bíróság hétfőn Stephan Schmidheiny svájci milliárdost, az Eternit azbesztgyártó multinacionális vállalat tulajdonosát.

A bíróság két évvel szigorította az elsőfokú ítéletet. A 2009-ben indult per másik vádlottja, Louis De Cartier De Marchienne 92 éves belga báró, akit első fokon 16 év börtönre ítéltek, két héttel ezelőtt elhunyt.

Az azbesztgyártó Eternitnek az ötvenes évek óta működtek gyárai Olaszország különböző pontjain. Az olasz sajtó által történelminek nevezett ítélet szerint az Eternit több mint 2100 ember halálát és további 800 megbetegedését okozta. Az áldozatok mind az azbeszttelepeken dolgoztak vagy a gyárak környékén éltek. Az ítélet szerint a tömeges katasztrófát okozó szennyezés a gyártulajdonosok tudtával történt: ismerték a mérgező anyag egészségre káros következményeit, mégis megsértették a biztonsági előírásokat. A gyárakat 1986-ban bezárták. Az azbesztet egészségkárosító hatása miatt 1994-ben betiltották.

Az áldozatok rokonai családonként 30 ezer eurós kártérítést kaptak. Az érintett városok közül a legnagyobb kártérítést, 30,9 millió eurót a piemonti Casale Monferrato önkormányzatának ítélték. Itt volt a legmagasabb, 1800 az áldozatok száma.

Rovatok