Index Vakbarát Hírportál

Iránnak egyre nagyobb a finomított uránkészlete

2013. június 3., hétfő 15:34 | aznap frissítve

A NAÜ főigazgatója szerint nincs előrehaladás az Iránnal folyó tárgyalásokon

Nem sikerült előrehaladást elérni az iráni atomprogramot érintő aggodalmak ügyében, egy ideje egy helyben állnak a Teheránnal zajló tárgyalások - közölte hétfőn Amano Jukija, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

"Nem ez a megfelelő módja a nemzetközi közösség számára olyan nagy fontosságú kérdések megvitatásának" - vélekedett a főigazgató a NAÜ 35 tagú kormányzótanácsának ülésén elhangzott beszédében.

Irán folytatja egy nehézvizes kutatóreaktor építési munkálataival kapcsolatos tevékenységét, növekszik az urándúsítást szolgáló centrifugáinak száma és finomított urániumkészlete - állapította meg a főigazgató.

"Ezek a tevékenységek nyilvánvalóan ellentétben állnak a NAÜ kormányzótanácsa és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozatokkal" - áll a szokatlanul éles hangú nyilatkozatban.
A Nyugat gyanúja szerint Irán az állítólag békés célú atomprogram örve alatt atomfegyver kifejlesztésén munkálkodik. A teheráni vezetés ezt visszautasítja, és a vita évek óta tart.

A NAÜ egyebek között több mint egy éve követeli hiába, hogy Irán engedje be megfigyelőit parcsini katonai létesítményébe, ahol a szakosított ENSZ-szervezet gyanúja szerint Teherán az atomprogramhoz kapcsolódó atomrobbantási teszteket hajt végre. A NAÜ műholdas felvételekre hivatkozva azt feltételezi, hogy az iráni hatóságok igyekeznek eltüntetni a gyanús nyomokat a helyszínen.

Rovatok