Index Vakbarát Hírportál

Eszter írja Prágából: Nem állunk jól

2013. június 3., hétfő 11:02

Akiket érdekel: nem állunk jól. Azt tudni kell, hogy ez nem egy pár napos eső hozadéka, lényegében már egy hónapja majdnem minden nap esik. 1 hete durvult be, azóta kb. 24 órában szakad. Szombat éjjel olyan robajjal esett, amilyet még életemben nem hallottam, rendesen féltem és ez nem a vihar hangja volt, hanem „szimplán” az esőé.

A folyó menti kerületeket szombaton kezdték evakuálni, óráról órára egyre több terület kerül víz alá, így pl. a munkahelyem is bezárt ma reggeltől. A mentés egyébként nagyon szervezettnek tűnik, már amennyit az angolra átvett hírekből és ismerősöktől le tudok venni.

A közlekedést megpróbálták megoldani, ez is óráról órára alakult, lezárták a metróállomásokat, jó pár villamosjáratot szüneteltetnek, a főbb vonalakon plusz kocsikat kapcsolnak a még futó járatokhoz, és elindultak a pótlóbuszok. Az infókat egyébként angolul is folyamatosan frissíti a DPP (helyi BKV), úgyhogy senki nem marad le.

A hidakat majdnem mindenhol alulról mossa a Vltava, elég durva látvány. A szomorú az egészben az, hogy pont az óváros van víz alatt és az a kerület, amelyik 2002-ben is a legnagyobb károkat szenvedte, viszont mára az egyik legszebb volt. Remélhetőleg most azért nem kell a nulláról újraépíteniük. Az állatkert is víz alatt van, az állatokat már hétvégén elkezdték evakuálni.

Mivel én a hegyen lakom, engem közvetlenül nem érint, de a víz mától már csak kis nyomással jön és barna, és lekapcsolták a fűtést (kb. 2 hete visszakapcsolták a hideg miatt, de most valószínűleg energiatakarékossági okokból levágták).

Az egyik legpozitívabb élményem az egészben, hogy tegnap egy cseh srác elkezdte fordítani a híreket, azóta már mindenki folyamatosan frissíti angolul, elindult a szobák, kanapék felajánlása, hozzám is jön egy ismerős, akinek pakolnia kellett.

Az eső nem állt el, 5 órája írta valaki, hogy a védelmi rendszer (amit a 2002-es árvíz után hoztak létre) a belvárosban még 40 cm-ig véd, gondolom azóta annak már annyi. Állítólag még csütörtökig esni fog, elképzelni sem tudom, hogy akár az elkövetkező 24 órában mit hoz ez még magával.

Rovatok