Index Vakbarát Hírportál

Újabb halott az orosz melegverésekben

2013. június 4., kedd 13:37

Mióta Franciaországban engedélyezték a melegházasságot, felerősödtek a „külföldi erkölcsök″ elleni érzületek Oroszországban. „Úgy tűnik, az óvilág választott... A homoszexualitás kultuszának művelése, a bűn fogalmának elutasítása, a kereszténység és a hagyományos család elárulása, a gyermeknek az egynemű családokban történő erkölcsi megrontása – mindez az önmegsemmisítéshez vezető út″ – mondta kommentárjában vasárnap este Dmitrij Kiszeljov, az orosz közszolgálati televízió legnézettebb heti hírműsorának műsorvezetője.

Máshol is megjelentek hasonló megnyilvánulások, Olga Gologyec miniszterelnök-helyettes szerint például az egyneműek házasságának „egyáltalán nincs múltja az orosz nép hagyományaiban″. Gologyec megígérte, hogy úgy módosítják az orosz jogszabályokat, hogy külföldi homoszexuális párok ne fogadhassanak örökbe orosz gyermekeket.

Az orosz parlament alsóházában, a dumában egy nagy vitát kiváltó törvénytervezet vitája zajlik, amely büntet minden, kiskorúak, fiatalkorúak körében folytatott „homoszexuális propagandát″.

A jogszabályt Szentpéterváron már alkalmazzák.

Három hét alatt már másodszor támadtak meg melegeket, ezúttal Kamcsatkán agyonvertek egy meleg férfit.

„Az ilyen beszéd elfogadhatatlan, és tragikusak a következményei″ – mondta Nyikolaj Alekszejev neves melegjogi aktivista. Oroszország fogékony a homofób kijelentésekre: a homoszexualitást büntetendőnek tartották a szovjet időkben és 1993-ig, majd betegségnek 1999-ig – hangsúlyozták a szakértők, akik kiemelik a politikai hatalom felelősségét.

Az orosz hatalom, amely abból indul ki, hogy az emberi jog és a demokrácia Nyugaton vallott elvei álszentek, az ellenzék pénzelésével vádolta meg a Nyugatot, és olyan törvényt hozott, amelynek értelmében a külföldi pénzügyi támogatásban részesülő nem kormányzati szervezetek „külföldi ügynöknek″ minősülnek.

Rovatok