Index Vakbarát Hírportál

950 milliárdért tereli el Etiópia a Nílust

2013. június 5., szerda 17:31

Etiópia a múlt héten megkezdte a Nílus elterelését egy új duzzasztómű felé, amelynek építése 4,2 milliárd dollárba, azaz 950 milliárd forintba kerül. Egyiptom attól tart, hogy az egyelőre építés alatt álló gát lecsökkenti a Nílus vízhozamát, így már korábban értésre adta, hogy vízkészletének megőrzése érdekében szükség esetén akár katonai lépésekre is kész.

Az etióp miniszterelnök szóvivője kedd esten komolytalannak nevezte egyiptomi politikusok tervét, hogy szabotázsakcióikkal próbálják leállítani a Nílus folyását akadályozó duzzasztógát építését.

Mohamed Murszi egyiptomi államfő és vezető egyiptomi politikusok a hét elején arról tárgyaltak, milyen hatással lesz az ország vízellátására az etiópiai gát. A találkozón az egyiptomi politikusok különféle ellenlépéseket és szabotázsakciókat sürgettek a Níluson épülő duzzasztómű megakadályozása végett.

Getachew Reda, az etióp miniszterelnök szóvivője kifejtette, hogy Egyiptom korábban is sikertelenül próbálta destabilizálni Etiópiát. A szóvivő a szabotázsakciók tervét komolytalan ábrándnak nevezte.

Az erőmű hivatalos neve egyébként Nagy Etióp Újjászületés Duzzasztó.

Rovatok