Index Vakbarát Hírportál

Porig égett a felgyújtott londoni mecset

2013. június 5., szerda 17:55

Teljesen kiégett szerdán egy londoni mecset és iszlám kulturális központ, amit ismeretlen tettesek felgyújtottak. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb támadása a brit fővárosban iszlám vallási intézmény ellen.

A Scotland Yard beszámolója szerint az észak-londoni Muswell Hill városnegyed főleg szomáliai bevándorlók által használt, Al-Rahma Islamic Centre nevű közösségi központja teljesen megsemmisült a tűzvészben. A tűzoltók szóvivője szerint 35 ember dolgozott másfél órán keresztül a tűz megfékezésén.

Az épületegyüttes falára az EDL betűket mázolták az elkövetők, ez az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű, főleg iszlámellenes megmozdulásairól ismert szélsőjobboldali csoportra utal. Ennek ellenére Tommy Robinson, a csoport vezetője tagadta, hogy ők állnának a gyújtogatás hátterében, sőt, kifejtette, hogy szervezete egy országos lejárató kampány áldozata.

Az incidenst a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztálya vizsgálja. Adrian Usher főfelügyelő elmondta: „Egyelőre semmit nem zárunk ki, több szálon fut a nyomozás, és addig folytatjuk, amíg nem tisztázzuk a körülményeket.″ Boris Johnson londoni polgármester szerint a támadás gyáva, szánalmas és teljesen értelmetlen.

Rovatok