Index Vakbarát Hírportál

Putyin elvált az egykori postásnőtől

2013. június 7., péntek 08:02

Harminc év házasság után elvált feleségétől Vlagyimir Putyin. „Az egész életem a nyilvánosságról szól. Van, akinek ez tetszik, van, akinek nem. Vannak, akik ezzel nem tudnak együtt élni” – nyilatkozta az elnök kamerák előtt, miután volt felesége kíséretében kijött a Kreml Állami Nagytermében előadott Eszmeralda balett-előadásról az első felvonás után.

Az asszony húzta az igát

„Ennek ellenére Ljudmila Alekszandrovna kilenc éven át húzta az igát” – jegyezte meg Putyin, aki ezek szerint az elmúlt négy év miniszterelnökösködést nem számította bele ebbe az időszakba, csupán az azt megelőző két elnöki ciklust, valamint a tavaly megkezdett harmadikat.

„Csatlakozom Vlagyimir Vlagyimirovics szavaihoz" - mondta volt feleséghez képest is idegenül hangzó fordulattal Ljudmila Putyina. "Közös megegyezésünk volt a válás, a házasságunkat befejeztük. Már gyakorlatilag nem találkozuk, mindkettőnknek saját élete van.” – mondta az egykori first lady, akinek sorsáról már régóta találgatott az orosz sajtó. Utoljára egy évvel ezelőtt jelent meg az elnöki pár a nyilvánosság előtt.

Depardieu-t választotta Putyin

Feltűnést keltett, hogy a pravoszláv karácsony előestéjén január 6-án, ami egybeesik Putyin feleségének születésnapjával, az elnök Szocsiban volt egyedül, és Gerard Depardieu újdonsült orosz állampolgár társaságában töltötte napját. A húsvéti misén is neje nélkül jelent meg.

Náthás orral a magánéletben

Az államfő korábban mindig kategorikusan elutasította, hogy a magánélete után kutakodjanak. „Ne dugják a náthás orrukat mások életébe erotikus álmokról fantáziálva” – mondta 2008 őszén, azután, hogy a Moszkovszkij Korreszpongyent napilap arról írt, hogy az elnöknek viszonya van Alina Kabajevával, a ritmikus sportgimnasztika 2000-es olimpiai győztesével, akivel hamarosan összeházasodik.

Más pletykák szerint az elnöknek gyermeke is született az időközben parlamenti képviselővé lett 30 éves olimpikontól. Putyin idézett nyilatkozata után a lapot nem sokal később bezárták. A lap milliárdos tulajdonosa – aki karrierjét a peresztrojka alatt a külső elhárításban kezdte – pusztán üzleti okokkal magyarázta, hogy a lap megszüntetése mellett döntött. (Az ellentmondásos Alekszandr Lebegyev eközben Mihail Gorbacsovval együtt a hatalommal kritikus Novaja Gazetát is finanszírozza.)

Rejtett család

Az orosz vezetők – ellentétben a közép-ázsiai és kaukázusi autoriter államfőkkel – nem szívesen mutatkoznak családjukkal a nyilvánosság előtt. Ez a szovjet érában sem volt szokás, kivételt Mihail Gorbacsov jelentette, aki Rajszával rendszeresen látható volt, ami része volt a reformpolitikus imidzsének.

Borisz Jelcin nála visszafogottabban mutatkozott feleségével együtt, igaz, az ő lánya viszont közmondásosan aktív politkai szerepet vállalt apja mellett.

Postából a Kremlbe

A férjénél hat évvel fiatalabb Ljudmila Putyina Kalinyingrádban született 1958-ban. Dolgozott postásként, nővérként, volt esztergályostanonc és légikisasszony, mielőtt férjével megismerkedett. Házassága után elvégezte a Leningrádi Állami Egyetem újlatin nyelvek szakát. Franciául, spanyolul és németül beszélt. Férjével 1986-1990-ig Drezdában éltek, ahol Putyin a KGB kötelékében hírszerzőként dolgozott. Két lányuk van, Katyerina és Marija, akikről az elnök a válásról szóló nyilatkozatában fontosnak tartotta elmondani, hogy Oroszországban tanultak és ott is élnek. (Ugyanakkor a sajtó tavaly arról számolt be, hogy Marija férje egy holland üzletember, de ez sem maradt több, mint megerősítetlen értesülés.)

Putyin az első orosz államfő, aki hivatali ideje alatt bontotta fel házasságát. A sajtóban felmerült a kérdés, hogy kiköltözik-e Ljudmila az elnöki rezidenciáról, bár egy Putyinról tavaly készített portréfilmből úgy tűnt, a feleség már akkor sem élt Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban.

Rovatok