Index Vakbarát Hírportál

Marad az iráni atompolitika

2013. június 8., szombat 11:02

Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter szerint a jövő pénteki elnökválasztások után is érvényben marad az iráni atompolitika, bármi is hangozzék el a választási kampányban. Az Isna iráni hírügynökség beszámolója szerint a miniszter azután foglalt állást a teheráni atompolitika folytatása mellett, hogy a választások nyolc jelöltje pénteken egy televíziós vitában vett részt. Itt néhány résztvevő Mahmúd Ahmadizsenád elnököt, valamint Szaíd Dzsalílit, a nukleáris kérdésekben illetékes iráni főtárgyalót bírálta.

A jelöltek szóba hozták, hogy a nyugati büntetőintézkedések miatt őket terheli a felelősség, és az iráni atompolitika miatt gazdasági válság sújtja az országot. A nyugati hatalmak ugyanis azzal gyanúsítják Iránt, hogy polgári célokkal meghirdetett atomprogram leple alatt nukleáris fegyvert fejlesztenek. Ezt az állítást az iráni vezetés tagadja.

A külügyminiszter szerint Irán továbbra is tartja magát az atompolitika elvi irányvonalához, amin semmi nem fog változtatni, bármit is mondjanak a jelöltek a kampányban. Az állásfoglalást ismertető dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az iráni elnök csak korlátozott felhatalmazással rendelkezik, az atom- és külpolitika kérdéseiben is Szajed Ali Hamenei vallási és politikai vezetőé a döntő szó.

Rovatok