Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábia illegális bevándorlókat exportál

2013. június 9., vasárnap 16:15

Szaúd-Arábia két hónap alatt 180 ezer rendezetlen helyzetű külföldit utasított ki, akik elfogadták, hogy a július 3-ig érvényben lévő királyi amnesztia leteltéig elhagyják az országot – közölte vasárnap a helyi sajtó.

„Április eleje és június eleje között 180 ezer külföldi hagyta el végleg a királyságot” – idézte az Okaz című napilap Badr Maleket, az útlevélhivatal szóvivőjét. Rajtuk kívül volt még mintegy 200 ezer okmány nélküli, akit az év elején utasítottak ki a rendezetlen helyzetű bevándorlók felkutatását célzó új rendeletek értelmében.

Április elején azonban Abdalláh bin Abdel-Azíz király három hónapos haladékot adott a vendégmunkásoknak, hogy rendezzék helyzetüket, vagy pedig hagyják el a királyságot, elkerülve így, hogy rákerüljenek egy feketelistára, illetve hogy börtön- vagy pénzbüntetést szabjanak ki rájuk. Az amnesztiát kihasználva százezrek rendezték helyzetüket vagy indíttatták el az eljárást – mondta Malek, arra figyelmeztetve, hogy a királyi kegyelem lejártával a hatóságok „példátlan kampány indítanak az új szabályok megsértői ellen”.

Az összesen mintegy 28 millió lakosúra becsült Szaúd-Arábiában nyolcmillió külföldi vendégmunkás dolgozik a hivatalos adatok szerint, az országban illegálisan tartózkodók számát pedig kétmillióra becsülik.

Rovatok