Index Vakbarát Hírportál

Szigorúbb menedékjogi törvényt akartak a svájciak

2013. június 9., vasárnap 17:11

Nagy arányban, 79 százalékban a menedékjogról szóló törvény már tavaly ősszel életbe lépett szigorítására szavaztak a svájciak – ez derül ki a vasárnapi referendum első eredményeiből.

A 23 kanton közül kilencnek az eredményei alapján, amelyeket a svájci köztelevízió sugárzott, túlsúlyban vannak a menedékjogi eljárás szigorításra adott igenek. A kilenc kanton lakói elutasították ugyanakkor a jobboldali konzervatív Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezését, hogy a kormány tagjait közvetlenül a nép és ne a parlament válassza meg.

Ezeket az első adatokat a közszolgálati tv kivetítette mind a 23 kantonra, aminek eredménye – 3 százalékpontos hibahatárral – az lett, hogy a menedékjogra vonatkozó kérdés igenjeinek aránya 79 százalék volt, a szövetségi tanács (kormány) közvetlen megválasztására adott nemeké pedig 76 százalék. „Mindkét kérdésben határozott többség rajzolódott ki” – állapította meg a tv politikai kommentátora.

A baloldalnak és a bevándorlók segélyszervezeteinek a kitűzött célja az volt, hogy a népszavazással elbuktassák a parlament által tavaly jóváhagyott törvényt, amely szerintük az eddigi gyakorlat jelentős szigorítására és a menedékjogkérők távol tartására irányul.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint délben zártak be, a voksok számlálása azonnal megkezdődött. Az első eredmények megfelelnek a szavazás előtti felmérések adatainak, a végleges eredményeket délután jelentik be.

Rovatok