Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek tüntetnek Kambodzsában

2013. június 9., vasárnap 12:19

A felzúdulást az váltotta ki, hogy a parlamenti ellenzéket vezető Kem Sokha megkérdőjelezte a vörös khmerek legnagyobb börtönének, Tou Slengnek a létezését. A politikus nyilatkozatát rögzítő hangfelvétel két nappal azután került nyilvánosságra, hogy elfogadták a törvényt: két év börtön jár a vörös khmer rezsim bűneinek tagadásáért.

Mintegy tízezren tüntettek vasárnap Phnompenben a kambodzsai parlamenti ellenzék vezérének állítólagos kijelentése ellen, miszerint a fővárosi Tuol Sleng börtön – ahol 15 ezer embert kínoztak meg és végeztek ki a hetvenes években – a vörös khmereket elűző vietnami hadsereg utólagos hamisítványa.

Egy kormányzati honlapra a múlt hónapban feltettek egy hangfelvételt, amelyen – vélhetőleg – az ellenzéki vezető, Kem Sokha megkérdőjelezte a vörös khmer rezsim legnagyobb börtönének, a phnompeni Tuol Slengnek a létezését. Kem Sokha azt hangoztatja, hogy szavait szándékosan megvágták és megcsonkították, pártja pedig azzal vádolja a hatalmat, hogy "politikai problémákat akar kreálni" a július 28-i törvényhozási választások előtt. A párt a vasárnapi tüntetést is elítélte.

A phnompeni parlament pénteken elfogadott új törvénye alapján két év börtönbüntetést kaphat Kambodzsában az, aki tagadja a vörös khmerek hetvenes évekbeli rémuralma idején elkövetett bűncselekményeket. A törvény mindazokra vonatkozik, akik nem ismerik el, kisebbítik vagy tagadják a vörös khmerek bűntetteit.

A rabok hozzátartozói megsértődtek

A vasárnapi tömegdemonstráción, amelyet a főváros egy parkjában rendeztek, meghallgatták a hírhedt börtön több volt foglyának a beszédét, akik felháborodottan tiltakoztak Kem Sokha állításai miatt. „Szavai mélyen megsértettek és feldühítettek” – mondta a 61 éves Nov Sorn, aki férjét, apját és fivérét veszítette el a vörös khmer rezsim idején. Egy híres fogoly, a 83 esztendős Csum Mej arra figyelmeztetett, hogy „senki nem hamisíthatja meg a történelmet”.

A tömeg később a fő ellenzéki erőnek, a Kambodzsa Nemzeti Megmentésének Pártjának a székházához vonult. Országszerte másutt is ezrek vonultak az utcákra vasárnap a vörös khmer uralom mentegetése ellen tiltakozva.

Az 1998-ban elhunyt Pol Pot vezette vörös khmerek 1975 és 1979 közötti rémuralma idején csaknem negyedével csökkent Kambodzsa lakossága. Összesen kétmillióan vesztették életüket, több százezer embert kivégeztek, de sokan haltak meg a munkatáborokban és éhínségben is. A vörös khmerek az önellátó agrártársadalom utópiáját akarták megvalósítani.

Rovatok