Index Vakbarát Hírportál

Vízágyúval oszlattak Ankarában

2013. június 9., vasárnap 00:53

Vízágyúval és könnygázzal oszlatott fel egy tüntetést szombat este a török rendőrség Ankara központjában, többen megsebesültek. Isztambulban több tízezren tüntettek a kormány ellen.

Helyszíni jelentések szerint Ankarában, a Kizilay téren (a tiltakozó akciók egyik fő helyszínén) mintegy 5 ezren vonultak fel a tüntetések kilencedik napján, leállítva a közlekedést is. Több száz rendőr érkezett az oszlatásukra, de a tüntetők - az erőszakos tömegoszlató eszközök alkalmazása ellenére - csak a szomszédos utcákig húzódtak vissza. A sebesültek pontos számát nem közölték.

Megfigyelők korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt két napban erőszakos cselekmények nélkül zajlottak a tiltakozó akciók, amelyeknek előzőleg már három halottja és több ezer sebesültje volt.

Isztambulban, a Taksim téren szombat este több tízezren tüntettek Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök politikája ellen, köztük - szemtanúk beszámolója szerint - jelentős részben a helyi labdarúgóklubok szurkolói. A felvonulók vasárnapra még nagyobb méretű akcióra szólították a helyi lakosságot.

Nem lesz előre hozott választás

Huseyin Celik, az AKP elnökhelyettese pártja vezető testületének ülése után újságírók előtt hangsúlyozta: szó nincs előre hozott választások kiírásának a lehetőségéről azt követően, hogy egy hete kormányellenes tüntetések folytatódnak az országban. "A helyhatósági választások 2014 márciusában, az elnökválasztások 2014 augusztusában, az általános választások pedig 2015 júniusában lesznek, és szóba sem jöhet, hogy megváltozzon ez az ütemterv" - jelentette ki a politikus.     Hozzáfűzte, hogy Törökországban jelenleg stabilitás, politikai stabilitás van, az AKP véget vetett a határozatlanságnak.

Olyan időszakban élünk, amikor a választásokat akkor tartják, amikorra kitűzték azokat - szögezte le. Eközben Kadir Topbas, Isztambul polgármestere bejelentette, hogy a Taksim tér mellett folytatják annak a parknak az átalakítását, ahol elkezdődtek a tiltakozások. Kijelentette, hogy a hatóságok nem akarnak kereskedelmi központot létesíteni a Gezi park helyén, ahogyan szállodát és lakóépületet sem akarnak ott felhúzni. Az eredeti tervek szerint az oszmán birodalom idején ezen a helyen álló laktanya másolatát akarták itt felépíteni.

A polgármester szombaton arról beszélt, lehet, hogy városi múzeumot vagy kiállítási központot hoznak létre azon a helyen, és békülékeny hangnemben hozzáfűzte: a végső tervet párbeszéddel akarják majd kialakítani, és lehetőség van arra is, hogy növeljék a parknál a fák számát, amelyek kivágása elleni tiltakozásul kezdődtek a tüntetések Isztambulban.

Az első akciót a tüntetők a Gezi park mintegy 600 fájának a védelmére indították, mert ezt a területet tartják a legutolsó zöld oázisnak a legnagyobb török város szívében. A több mint egy hete kezdődött demonstrációkban, amelyekben a török rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be, hárman meghaltak és több ezren megsebesültek.

Rovatok