Index Vakbarát Hírportál

Amerikaiak hadgyakorlatoznak Jordániában

2013. június 10., hétfő 09:03

Több mint 4500 amerikai és 3000 jordániai katona részvételével megkezdődött vasárnap Jordániában az Eager Lion (éhes oroszlán) fedőnevű hadgyakorlat, amelyen Patriot rakétaütegek és F-16-os vadászgépek is részt vesznek. Oroszország elítélte a gyakorlatot, mondván, hogy a Nyugat csak súlyosbítja a szíriai polgárháborút.

Washington egy héttel ezelőtt közölte, hogy a gyakorlatra Patriotokat és F-16-osokat telepítenek a szövetséges Jordániába, és elképzelhető, hogy ezek az eszközök a jordániaiak kérésére tartósan az országban maradnak, hogy növeljék védelmi képességét. Mind a két ország hangsúlyozta vasárnap, hogy a gyakorlatnak nincs köze a szíriai polgárháborúhoz.

Szíriában a kormányhadsereg légi erejénél fogva fölényben van a felkelőkkel szemben. A damaszkuszi kormány és nagyhatalmi szövetségese, Oroszország azonban kényes arra, ha nyugati fegyverek kerülnek Szíriához közelebb, különösen, ha ezek olyan eszközök, amelyekkel repüléstilalmi övezeteket lehet kikényszeríteni.

Az amerikai és a jordániai katonákon kívül 500 brit, szaúdi és további nemzetekhez tartozó katonák vesznek részt a gyakorlaton – valamint megfigyelők 19 országból –, alig 120 kilométerre a szíriai határtól – közölték katonai tisztségviselők. A gyakorlaton részt vesznek olyan F-18-as gépek is, amelyek az amerikaiak perzsa-öbölbeli támaszpontjain állomásoznak. A katonák gyakorolni fogják a vegyi támadások elleni védekezést is.

A hadgyakorlattól függetlenül az Egyesült Államok 200 katonai tervezőt küld Jordániába az 1. páncélos hadosztály Fort Bliss-i parancsnokságáról, hogy a helyi hadseregnek segítséget nyújtsanak a hosszú távú tervezésben vegyifegyver-támadások és egy kiterjedt humanitárius segélymisszió esetére.

Rovatok