Index Vakbarát Hírportál

Eltussolták a prostituáltakat és a zaklatást

2013. június 10., hétfő 22:00

Prostitúcióval és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyeket igyekezett eltussolni az amerikai külügyminisztérium biztonsági szolgálata – jelentette hétfőn az amerikai CBS televízió az amerikai külügyminisztérium egy hivatalosan még nem ismertetett belső jelentésére hivatkozva.

A CBS News szerint a Diplomáciai Biztonsági Szolgálat (DSS) – amelynek feladata a külügyminiszter és a nagykövetek védelme, és a tárca mintegy 70 ezer alkalmazottja kötelességmulasztásainak kivizsgálása – legalább nyolc ügyet próbált meg a szőnyeg alá söpörni.

A külügyminisztérium belső főellenőre megállapította, hogy a DSS emberei vizsgálatokat próbáltak meg befolyásolni, manipuláltak vagy állítottak le.

Az egyik ilyen ügy az volt, hogy a bejrúti amerikai nagykövetség egyik tisztségviselője szexuálisan zaklatta a képviselet külföldi állampolgárságú őreit. Emellett kiderült, hogy a Hillary Clinton volt külügyminisztert a külföldi útjaira elkísérő biztonsági emberek rendszeresen igénybe vették prostituáltak szolgáltatásait.

A főellenőri jelentéstervezet szerint a bagdadi nagykövetség szerződéses biztonsági őreit egy, a képviselet közelében működő, titkos kábítószer-kereskedő csoport látta el droggal. Több ügyben egyáltalán nem indult vizsgálat. A DSS emberei szerint a nyomozástól külügyi vezetők felszólítására álltak el.

Aurelia Fedenisn, aki korábban a főellenőr munkatársa volt, és akitől a CBS megkapta a jelentéstervezetet, elmondta: „Több bűncselekményre utaló állítást vizsgáltunk ki, de ezek egy részéből soha nem lett ügy.″ Ezekben az esetekben Fedenisn szerint a DSS ügynökein keresztül üzenték meg magasrangú külügyminisztériumi tisztségviselők, hogy a vizsgálatokat abba kell hagyni.

„Nagyon felzaklatott minket. Természetesen számít az ember arra, hogy megpróbálják befolyásolni, de hogy ennyire és ilyen magas szintről, az nagyon nyugtalanító″ – tette hozzá.

Az egyik eltussolt eset egy érzékeny diplomáciai poszton szolgálatot teljesítő nagykövet ügye volt, aki a testőreitől megszabadulva rendszeresen szórakozott prostituáltakkal. A misszióvezetőt berendelte ugyan Patrick Kennedy igazgatási ügyekért felelős államtitkár, ám az illető ezután visszatérhetett állomáshelyére.

Barack Obama amerikai elnök egy hasonló botrány után, ami a kormányzati vezetők védelméért és a pénzügyi bűncselekmények felderítéséért felelős Secret Service-nél robbant ki, március végén új vezetőt nevezett ki a szolgálat élére Julie Pierson személyében.

A Sercret Service-t tavaly súlyos botrány rázta meg, amikor kiderült, hogy ügynökei, akik a kolumbiai Cartagenában az elnök látogatását készítették elő, prostituáltakat vittek fel szállodai szobáikba.

Kezdünk érzéketlenné váni a botrányokra? – teszi fel az eset kapcsán a költői kérdést a reason.com bloggere, aki szerint ez a hír meg sem fogja közelíteni az NSA adatgyűjtésével kapcsolatos botrányt, pedig szintén fontos ügy, különösen, mivel a Külügyminisztérium körül több botrány is kirobbant a közelmúltban.

Rovatok