Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal ébresztették a tüntetőket

2013. június 11., kedd 07:18

Több száz török rohamrendőr nyomult be kedd hajnalban az isztambuli Taksim térre, hogy kiszorítsák a csaknem két hete ott táborozó tüntetőket – írja gyorsjelentésében a BBC. A páncélozott harcjárművekkel megerősített rohamrendőrök a szemtanúk szerint könnygázt is bevetettek az ellenzékiek ellen.

Az akció annál is furcsább, mivel Tayyip Erdogan török miniszterelnök – miután többször is fosztogatóknak és terroristáknak titulálta a tüntetőket – végre beleegyezett abba, hogy szerdán találkozzon a Taksim téri tüntetők képviselőivel. Ahogy arról többször is beszámoltunk, az egész Törökországot megrázó tüntetés-sorozat egy isztambuli park helyére tervezett bevásárlóközpont elleni tiltakozásból szökött szárba.

Időközben a beszámolók szerint a rendőrség a vízágyúkkal felszerelt páncélosok támogatásával áthatolt a teret elszigetelő barikádokon. A rendőrök gondosan adagolt könnygáztámadásokkal és gumilövedékekkel beszorították a nem túl nagy számú demonstrálót a térrel szomszédos Gezi parkba. Sok fiatal a rendőrségi akció következtében a tér körüli utcákba szóródott szét, és onnan kövekkel, benzines palackokkal dobálta a rendőröket.

Hüseyin Avni Mutlu isztambuli kormányzó Twitter-üzenetben hangúlyozta, hogy a művelet nem a tüntetők parkból való kiűzéséért indult, hanem csak azért, hogy eltávolítsák a feliratokat és képeket az állam alapító atyjának számító Kemál Atatürk szobráról és az Atatürk Kulturális Központról. A biztonsági erők hozzá is fogtak a Taksim tér köré függesztett transzparensek leszereléséhez, és a helyükre egy nagy török zászlót és az államalapító Mustafa Kemal Atatürk képét függesztették.

Ankarában Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy a mostani akció ellenére is megtartják az ellenzék képviselőivel szerdára tervezett találkozót.

Rovatok