Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök űzik el a Mont Blanc-ra pisilőket

2013. június 11., kedd 22:18

Francia csendőrök álltak szolgálatba a Mont Blanc magasan fekvő lejtőin, hogy véget vessenek a "Fehér Hegy" szabadtéri illemhelyként való használatának.

A francia-olasz határon emelkedő Mont Blanc fő mászószezonjában olyannyira zsúfolttá válik éjszakánként a csúcshoz vezető legnépszerűbb útvonal kezdőpontját jelölő Gouter menedékház, hogy a mindenre elszánt mászók ez idáig sátrakban települtek az épület köré. Az újult erővel útra kelő alpinisták eddig egyszerűen maguk mögött hagyták - szerves és egyéb - hulladékaikat.

A hét vége óta ezért csendőrök felügyelik a Gouter menedékház előtti utolsó, még engedélyezett táborhelyet, annak biztosítása érdekében, hogy egyetlen sátrat se verjenek fel a kijelölt ponton túl. Az engedélyezett területen kívül kempingezőknek azonnal el kell bontaniuk a sátrukat és akár hatezer euró (1,8 millió forint) pénzbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

Annak ellenére, hogy néhány helyi vezető hosszú sétaként írja le a csúcshoz vezető utat, a Mont Blanc Európa leghalálosabb hegye, ami évente akár száz áldozatot is követel, gyakran a tapasztalatlan, vagy nem megfelelő felszereléssel rendelkező mászók hibájából fakadóan.

Rovatok