Index Vakbarát Hírportál

A török miniszterelnök tüntetőkkel tárgyal

2013. június 12., szerda 21:00 | aznap frissítve

-

Megkezdődtek a megbeszélések Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és a kormányellenes tüntetők egyes "képviselői" között szerdán Ankarában.

A kormányfő egy 11 fős, főként művészekből, egyetemi oktatókból és építészekből álló küldöttséget fogadott az általa vezetett konzervatív-iszlamista Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) székházában. A tüntetők közül sokan puszta színjátéknak tartják a találkozót, hangsúlyozva, hogy a Taksim téri tüntetésekben kulcsszerepet játszó szervezetek egyetlen tagját sem hívták meg a megbeszélésre.

A találkozót követően Huseyin Celik, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) elnökhelyettese és szóvivője bejelentette: a török kormány hajlandó helyi népszavazásra bocsátani isztambuli – a Gezi parkot is érintő – városrendezési tervét, amely ellen az utóbbi hetekben tömegtüntetéseket szerveztek.

Törökországban két hete kezdődtek tiltakozások az Isztambul központjában található Gezi park átépítése ellen, amelyek a rendőrség brutális fellépése után kormányellenes színezetet öltöttek.

Rovatok