Index Vakbarát Hírportál

93 ezer halott Szíriában

2013. június 13., csütörtök 12:42

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint eddig 93 ezer ember életét követelte a 2011 óta zajló polgárháború Szíriában – írta a BBC. A Bassar Aszad elnökkel szembeni lázadás során a hadsereg és a felkelők összecsapásaiban rengeteg a civil áldozat. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a halottak között 1700 tíz év alatti gyermek van.18 ezer a női áldozatok száma.

"Gyermekeket értek kínzások, néhol egész családokat mészároltak le, csecsemőkkel együtt" – idézte fel a borzalom képeit az ENSZ Emberi Jogi biztosa. Navi Pillay szerint mindez, az áldozatok egyébként is magas számával együtt jól jelzi, hogy milyen embertelen események zajlanak Szíriában.

Az indiai tamil szülőktől származó dél-afrikai ENSZ-diplomata jelentése újabb érv a konfliktus mielőbbi lezárására, ám ennek módjában nincs egyetértés az ENSZ Biztonsági Tanácsában sem. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország a felkelők fegyverrel való támogatását szorgalmazza, míg Oroszország és Kína ellenzi a külső beavatkozást és tárgyalásos megoldást szorgalmaz a felkelők, valamint Aszad között. A helyzetet bonyolítja, hogy Moszkva a Damaszkusszal korábban aláírt haditechnikai szerződéseit folyamatosan teljesíti, légvédelmi rendszereket juttatva el Szíriába.

Rovatok