Index Vakbarát Hírportál

Festékszóróval fújták le II. Erzsébet protréját

2013. június 13., csütörtök 19:41

Festékszóróval fújták le csütörtökön a brit uralkodó portréját a londoni Westminster-apátságban. A rongálás gyanúsítottját, a Fathers 4 Justice kampánycsoport egyik tagját őrizetbe vették. A csoport olyan elvált apák jogaiért küzd, akiket a bíróság eltiltott a gyermekük látogatásának jogától.

II. Erzsébet királynő egészalakos képét tavaly festette meg Ralph Heimans Londonban élő ausztrál festőművész. A portré az uralkodó trónra lépésének hatvanadik évfordulójára készült.

A képet kék festékkel fújta le egy látogató. A brit Fathers 4 Justice szervezet szerint egyik aktivistájuk rongálta meg az uralkodó portréját, de nem szervezett akcióról volt szó, a férfi egyedül döntött a rongálás mellett.

A Fathers 4 Justice mostanában jórészt internetes kampányt folytat, a korábbi években azonban több látványos akciót is végrehajtottak. Egyik akciójuk során a brit parlamenti alsóház üléstermének galériájáról lila porral töltött gumióvszereket hajigáltak az akkori miniszterelnök, Tony Blair felé. Az egyik házilagos porbomba el is találta a kormányfőt. Az incidenst súlyos biztonsági kockázatként értékelték.

Nem sokkal később egy aktivista Batmannek öltözve a Buckingham-palota fő balkonjára jutott fel, ahonnan jeles ünnepeken az uralkodó és hozzátartozói integetnek az alattvalóknak.

A megrongált festményt a csütörtöki akció után a javítás idejére eltávolították az apátságból.

Rovatok