Index Vakbarát Hírportál

A norvég nőknél többet elérni nem lehet

2013. június 14., péntek 21:21

Norvégiában a nőkre is kiterjesztik a hadkötelezettséget, így a skandináv ország lesz az első európai nemzet, ahol a nők is kiképzésen vesznek részt. Az országban eddig is szolgáltak nők a hadseregben, de csak önkéntes alapon.

Pénteken a norvég parlament nagy többséggel szavazta meg a módosítást. A hosszú távú cél az, hogy 2020-ra a hadsereg húsz százaléka álljon nőkből.

„Elvileg lehetséges, hogy egy nőt is akarata ellenére besorozzanak - ahogy ez elméletileg elképzelhető egy férfi esetében is -, de a gyakorlatban a hadsereg a leginkább motivált fiatalokat válogatja ki”, mondta Laila Gustavsen, a kormánykoalícióban részt vevő Norvég Munkáspárt képviselője. A norvég hadseregben elvileg minden fiatal férfinek kiképzésen kell résztvennie, de a hidegháború vége óta csökkenő létszámú hadseregben fellazultak a szabályok. Évente hatvanezer hadköteles fiatal közül csak nyolc-tíz ezret hívnak be, könnyű kibúvókat találni.

Norvégiában a jövőben a nőket is besorozzák a hadseregbe, s ezzel a skandináv ország lesz az első állam Európában és a NATO-tagok között, amely a nők számára is bevezeti a hadkötelezettséget.

Norvégia élen jár a nemek közti egyenlőség előmozdításában. Az állami vállalatok vezető testületeiben például a helyek legalább 40 százalékát nőknek kell betöltenie. A kormánytagok fele nő, és a közvélemény-kutatások szerint a közelgő választások után várhatóan ismét női kormányfő kerül Norvégia élére. A skandináv országban a héten ünnepelték a 100. évfordulóját annak, hogy a nők is megkapták a szavazati jogot.

Rovatok