Index Vakbarát Hírportál

Vesszőfutáson a cseh kormányfő

2013. június 14., péntek 12:47

Következmények nélküli vitákkal zajlott le Petr Necas parlamenti felszólalása. A miniszterelnök a beosztottjaival szembeni vádemelések, és a letartóztatások ellenére marad posztján. Délután a rendőrség bejelentette, hogy bizonyítékaik vannak a miniszterelnökkel szemben is. A köztársasági elnök lánya a Facebookon írt a kormány bukásáról.

„Nem olyan fontos az én saját politikai sorsom, mint az ország, amely kárt szenvedett azzal, hogy teátrális körülmények között letartóztatták a katonai hírszerzés két tábornokát" – jelentette ki a parlamenti vitájában a cseh kormányfő. Petr Necas azután kényszerült felszólalni, hogy csütörtökön több bizalmasát, köztük a miniszterelnöki iroda vezetőjét letartóztatta a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya (ÚOOZ).

"Nem ez az első botrány Necas kormányzása alatt, de az a legnagyobb horderejű" – replikázott az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vezetője. Bohuslav Sobotka szerint Necas nem érti a helyzet súlyosságát. "A hangulat a kormányban egyáltalán nem áll összhangban azzal az atmoszférával, amely az országban tapasztalható" – vélte a politikus, utalva arra, hogy szerinte Necas jobbközép kormányának nincs más választása, mint a lemondás.

Bár az ellenzék korábban jelezte, hogy amennyiben Necas nem mond le, úgy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellene, a kormányfő felszólalása nem arra utalt, hogy távozni készülne posztjáról. "Nekem nem furcsa, hogyha én támogatlak téged, te támogatsz engem. Ez a politika teljesen szokványos útja" – mondta, visszautasítva, hogy ez a politikai életet átszövő korrupció bizonyítéka volna.

Necas sorsa egyelőre koalíciós partnerei, köztük a TOP 09 kezében van A Karel Schwarzenberg külügyminiszter vezette párt egyelőre még nem döntött a koalícióról, amely korábban már több vita kapcsán a felbomlás szélére került. Legutóbb a legkisebb szövetséges, a LIDEM fenyegetőzött kiválással, miután Karolina Peake decemberben alig nyolc napot tölthetett a védelmi tárca élén, mert Necas javaslatára az akkori államfő, Václav Klaus lemondásra szólította fel. Peake a párt többi miniszterét is visszahívta volna, végül a LIDEM mégis a koalícióban maradt, Peake pedig megőrizte kormányfőhelyettesi tisztségét.

"Aki egy ilyen helyzetben sem fogja fel az ügy súlyosságát, az nem lehet miniszterelnök" – jelentette ki a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) részéről Vojtech Filip. Karel Schwarzenberg a megfigyelők szerint unott álmossággal kísérte a parlamenti történést, ami szintén nem arra utalt, hogy perceken belül jelentős változásra számítana a kormányban. Egy óra múltán a kormányfő elhagyta a parlamentet, sem lemondására, sem bizalmatlansági indítványra nem került sor. A házelnök keddig szünetet rendelt el.

A vitát követően jelentette be a rendőrség, hogy bizonyítékuk van a kormányfővel szemben is. A hatóságok szerint Petr Necas tavaly ígéretet tett pártja három képviselőjének, hogy ha bármi módon lehetővé teszik a kormány takarékossági csomagjának elfogadását a parlamentben, ellentételezésül befolyásos helyeket kapnak az állam által ellenőrzött cégekben.

Milos Zeman köztársasági elnök eddig nem kommentálta a történteket, de pénteken külön-külön találkozott a rendőrfőkapitánnyal, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökével, a kormányfővel, az igazságügyminiszterrel és az államügyészekkel is. Az elnöki hivatal most sem adott ki semmilyen közleményt.

Az elnök lánya, Katerina Zemanova, aki részt vett apja kampányában is, a Facebookon ezt írta: „Úgy gondolom, több mint világos, hogy a jelenlegi kormány megbukik. A papa már tárgyal a CSSD vezetésével a további lépésekről.”

Rovatok