Index Vakbarát Hírportál

Elrendelték a kuvaiti parlament feloszlatását

2013. június 16., vasárnap 14:45

Érvénytelennek nyilvánította a tavaly decemberben tartott parlamenti választásokat, és új voksolás kiírására szólított fel vasárnap a kuvaiti alkotmánybíróság. A bíróság egyidejűleg elrendelte a múlt év végén megválasztott parlament feloszlatását.

A legfelsőbb bírói testület a kuvaiti ellenzéknek azt a panaszát vizsgálta meg, amely szerint a választási rendszer korábbi megváltoztatása alkotmányellenes.

Az uralkodó, Szabah el-Ahmed el-Dzsábir asz-Szabah emír tavaly októberben változtatta meg a választási szabályokat. A különböző csoportokból álló ellenzék úgy vélekedett, hogy a módosítás a kormányt támogató jelölteknek kedvezett. Az emír elutasította az ellenzék állítását, és azt hangoztatta, hogy a változtatásra nemzetbiztonsági okokból és a stabilitás fenntartása érdekében volt szükség.

Tavaly októberben és novemberben Kuvaitban több tízezren tüntettek a választási törvény módosítása ellen. A rendőrség gumilövedéket és könnygázt vetett be Kuvaitvárosban a tüntetők ellen.

Az alkotmánybíróság elnöke a parlament feloszlatását elrendelő döntést ismertetve utalt arra, hogy a bíróság nem foglalt állást a választási törvény korábbi módosításával kapcsolatban, így gyakorlatilag jóváhagyta azt.

Kuvait az egyetlen Perzsa-öböl menti arab monarchia, amelynek van választott parlamentje. Az egykamarás, 66 tagú Nemzetgyűlés 50 tagját négy évre közvetlenül választják, és a testületnek hivatalból tagja a kormány 16 minisztere is. A nőknek 2006 óta van választójoguk, a törvényhozásba 2009-ben került be először nő. A kuvaiti parlamentnek törvényhozási felhatalmazása ugyan van, de a miniszterelnököt, aki a kormányt összeállítja, az uralkodó nevezi ki.

Tavaly februárban már tartottak előre hozott választást Kuvaitban, amelyet az iszlamista ellenzék nyert meg, de az eredményt az alkotmánybíróság júniusban érvénytelenítette, és a 2009-ben megválasztott előző törvényhozást helyezte vissza hivatalába.

Rovatok