Index Vakbarát Hírportál

Obama már áprilisban utasítást adott a szír felkelők felfegyverzésére

2013. június 16., vasárnap 08:23 | aznap frissítve

A szíriai felkelők felfegyverzéséről már hetekkel ezelőtt megszületett a döntés a washingtoni kormányban, azok a bizonyítékok, amelyek szerint a kormányhadsereg vegyi fegyvert vetett be, csak igazolást adtak ehhez.

A felkelők felfegyverzéséről szóló vita már több mint egy éve folyt a kormányzat berkein belül - közölték amerikai tisztségviselők a The Washington Post szombati jelentése szerint. Azt latolgatták, hogy megéri-e a kettős kockázat: egyrészt az Egyesült Államok belefolyik egy újabb háborúba, másrészt, hogy amerikai fegyverek kerülnek a felkelőkhöz tartozó szélsőséges csoportok kezébe.

Barack Obama amerikai elnök politikai tanácsadói azzal az érvvel ellenezték a fegyverszállítást, hogy az Egyesült Államok akarata ellenére túlságosan belesodródhat a konfliktusba, a katonai vezetők pedig azzal, hogy a szállítás túl kockázatos és költséges. A külügyminisztérium tisztségviselői viszont azzal az érvvel támasztották alá a szállítás szükségességét, hogy Szíria és térsége káoszba süllyed, ha az Egyesült Államok nem cselekszik.

Amikor a polgárháborúban áprilisban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők kerekedtek felül, Obama utasította beosztottait, hogy kezdjék el tervezni, milyen fegyvereket küldjenek a felkelőknek - írta a The Washington Post meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva.

Dezertáltak a szír tisztek

Mint az Index is megírta, török katonai források szerint Törökországba szökött 71 szíriai katonatiszt. A szökés oka egyelőre nem ismert, de összefüggésben lehet azzal az amerikai döntéssel, hogy felfegyverzik a damaszkuszi rendszer Nyugathoz húzó ellenzékét, miután Washington szerint a kormányerők többször is vegyi fegyvert vetettek be a felkelők ellen, amivel Szíria átlépett egy határvonalat.

Egy Londonban működő jogvédő csoport szerint a szíriai fegyveres erők tavaly december óta az ország öt térségében, összesen 13 alkalommal vetettek be vegyi fegyvert, 57 embert öltek meg vele, és 508-at betegítettek meg. Legutóbb június 9-én alkalmazták Damaszkusz térségében a Szabad Szíriai Hadsereg ellen. A Szíriai Emberi Jogi Hálózat a túlélőktől és kórházi forrásoktól szerezte értesüléseit. Adatgyűjtése nagy nehézségekbe ütközött, mert a damaszkuszi kormány akadályozta a munkájukat, és üldözte tagjait. A szervezet közölte: arra nem találtak példát, hogy felkelők alkalmaztak volna vegyi fegyvert.

Tizennyolc célpont

Egy új izraeli-amerikai készenléti együttműködési terv szerint a két szövetséges ország tizennyolc, vegyi fegyvert előállító, illetve őrző létesítményt semmisítene meg Szíriában Bassár el-Aszad szíriai elnök bukása vagy szélsőségesek fegyverhez jutása esetén.

Izraeli tisztségviselők szerint egyelőre nem döntöttek arról, hogy a támadást Izrael és az Egyesült Államok együtt hajtaná-e végre. Az újság szerint az összehangolt akció célja a vegyi és biológiai fegyverek felszámolása lenne Szíriában. Az akciót akkor hajtanák végre, ha Aszad eltűnne, akár mert elhagyná országát, akár mert életét vesztené, vagy ha a felkelők, köztük az al-Kaidához tartozó iszlámista szélsőségesek kezébe kerülnének a fegyverraktárak.

A tervek szerint ha a fegyverek egy része illetéktelen kezekbe kerülne, akkor azokat felkutató, illetve megsemmisítő egységeket is útnak indítanának. Egy név nélkül nyilatkozó izraeli tisztviselő felhívta a figyelmet, hogy a hónap elejétől az amerikai hadvezetés F-16-os vadászgépeket és Patriot rakétákat állomásoztat a Szíriával szomszédos Jordániában a határnál.

Teherán négyezer katonát vezényel Szíriába

A teheráni vezetés négyezer iráni katonát vezényel Szíriába Bassár el-Aszad elnök támogatására - közölte az Independent on Sunday című brit lap. Az iráni katonák Szíriába küldéséről szóló döntést még a múlt pénteken tartott iráni elnökválasztás előtt hozták meg Teheránban. A katonák az Iszlám Forradalom Védelmének hadtestéhez tartoznak, és az első olyan iráni katonai kontingenst képezik, amelyet Irán Szíriába vezényelhet - állítja a brit lap. "Irán teljes határozottsággal védelmezi Aszad rendszerét" - írják.

Rovatok