Index Vakbarát Hírportál

Aszad repterén ölt a bomba

2013. június 17., hétfő 06:11

Legkevesebb húszan sérültek meg egy nagy erejű robbanásban, amely vasárnap este rázta meg a Damaszkusz nyugati szélén lévő Mezze katonai repülőteret, Bassár el-Aszad elnök elit alakulatainak egyik fő támaszpontját – közölték aktivisták.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) elnevezésű, nagy-britanniai központú szervezet azt jelentette, hogy ismeretlenek egy robbanóanyaggal megrakott autót repítettek a levegőbe a reptér közeli egyik ellenőrzőpontnál, s a robbanás az Aszadhoz hű erők mintegy húsz tagját ölte vagy sebesítette meg.

Egy aktivisták által készített videofelvételen az látszik, hogy a helyszínről lángok csapnak fel.

Az állami ellenőrzés alatt álló al-Ikbaríja televízió azt közölte, hogy a robbanás egy "a mezzei katonai repülőtér ellen megkísérelt támadás nyomán következett be".

Beszámolók szerint a kormányerők a támadást követően lezárták a repülőtérhez vezető utakat.

A létesítmény, amelyet a Köztársasági Gárda elitegysége, a Különleges Erők és a Légierő Felderítése használ, egyúttal a hatalmon lévő Aszad család magánreptereként is szolgál.

A rezsim elleni felkelés kezdete óta erről a támaszpontról rendszeresen indítanak rakéta- és tüzérségi támadásokat a szíriai főváros környező, szunniták lakta lázongó negyedei ellen.

Az elmúlt hónapokban, a felkelés széles körű katonai konfliktussá válása óta merényletek sorozata rázta meg Damaszkuszt és környékét. Legutóbb, kedden legkevesebb 14 ember halt meg egy terrorista támadásban, amelyet két öngyilkos merénylő követett el Damaszkusz központjában egy rendőrőrs közelében.

Rovatok