Index Vakbarát Hírportál

Büntetnék a könnyűvérű politikusokat

2013. június 17., hétfő 12:49

Két ellenzéki képviselő törvényjavaslatot nyújtott be az ukrán parlamentben, mellyel a politikai prostitúciót büntetnék. Az indítvány az örömlányok által is űzött prostitúciót szankcionáló fejezetet egészítené ki az ukrán büntető törvénykönyvben, és azokat a képviselőket sújtaná vagyonelkobzással és akár tíz év börtönnel, akik pénzért ülnek át másik frakcióba.

A javaslat szerzői szerint az ellenzéki frakciók tagjai rendszeresen jelzik, hogy a kormánypárt megpróbálja saját soraiba csábítani a képviselőket, előbb pénzt ajánlva, majd fenyegetéssel és zsarolással. A bebörtönzött volt kormányfő, Julia Timosenko pártja szerint általában 3-6 millió dollár közötti összeget ajánlanak fel a kiszemelt képviselőknek. A parlament tavaly decemberi alakuló ülése óta már nyolc ellenzéki képviselő ült át.

A kormánypárt tagadja a vádakat. Szerintük inkább az ellenzéki pártoknak kellene jobban megválogatniuk a képviselőiket, akik a jelek szerint "politikai meggyőződésükben ingatagok". Azért sem támogatják a javaslatot, mert szerintük ha azt elfogadnák, az az ellenzéki pártok betiltásához vezetne. Ezt azért gondolják, mert szerintük valamiért az is következne a javaslatból, hogy az ingatag képviselőket a parlamentbe juttató pártokat utólag be kellene tiltani.

Rovatok