Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a cseh miniszterelnök

2013. június 17., hétfő 19:30

Hivatalosan lemondott tisztségéről Petr Necas cseh miniszterelnök hétfőn este. Milos Zeman államfő a kormányfő lemondását elfogadta, és egyben megbízta Necast, hogy kormánya ügyvezetőként az új kormány felállásáig maradjon hivatalában.

Zeman megjegyezte: a lemondott kormánynak a folyó ügyeket kell vinnie, nem szabad stratégiai döntéseket hoznia.A miniszterelnök lemondása a cseh alkotmány értelmében egyben a kormány távozását is jelenti.

A politikus lemondó levelét a prágai Hradzsinban adta át Milos Zeman köztársasági elnöknek. A rövid találkozón, amelyen Zeman megköszönte Necas munkáját is, az államfő bejelentette: péntektől hétfőig a Prágához közeli Lányban, a cseh elnökök nyári rezidenciáján külön-külön fogadja a parlamenti pártok vezetőit, hogy megvitassa velük a kialakult helyzetet.

„Azzal számolok, hogy a pártok péntekig politikai vezetéseiken belül, esetleg egymás között is megvitatják a helyzetet” – közölte Zeman. A belpolitikai helyzet rendezésének további forgatókönyvét az államfő határozza meg.

Rovatok