Index Vakbarát Hírportál

Hogyan rendezhető a szíriai konfliktus?

2013. június 18., kedd 00:59

Barack Obama amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyolc vezető ipari hatalom (G8) észak-írországi csúcstalálkozójának első munkanapján tartott külön négyszemközti tárgyalást. A tárgyaló felek a szíriai konfliktus békés megoldásának ügyéről beszélgettek. Bár Moszkva és Washington álláspontja nem esik egybe, mindkét fél a békés megegyezést pártolja.

Putyin a közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy mindkét ország az erőszakos cselekmények beszüntetését akarja, és megállapodtak arról, hogy a szemben álló erőket az Egyesült Államok és Oroszország igyekszik rábírni a tárgyalásos rendezésre. Az orosz elnök szerint az orosz és az amerikai kormány egyaránt békés megoldást kíván, és a genfi tárgyalóasztal mellett szeretné látni a szíriai konfliktus részeseit.

Putyin úgy látja, hogy a most lezajlott iráni elnökválasztás után jó lehetőség kínálkozik az iráni nukleáris fejlesztési programmal kapcsolatos problémák megoldására, akár kétoldalú, akár a nemzetközi közösség bevonásával zajló tárgyalással. A sajtótájékoztatón Obama arról beszélt, hogy az iráni elnökválasztás nyomán most talán mód nyílik az elmozdulásra az iráni atomprogrammal kapcsolatos problémák megoldására.

Szíriával kapcsolatban az amerikai elnök is azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Oroszország eltérő szemszögből vizsgálja a konfliktus befejezésének módjait. Abban egyetértenek, hogy az erőszak intenzitását csökkenteni kell, és a szíriai vegyifegyver-készletek biztonságáról is gondoskodni kell. Obama elmondta, hogy mindketten utasították a szakértői stábjukat, hogy készítsék elő a szíriai konfliktus rendezésével foglalkozó genfi értekezletet.

Kannibálokkal nem tárgyalunk

Már a G8-csúcs hétfő esti kezdete előtt is egyértelmű volt, hogy nincs egyetértés a Nyugat és Oroszország között a szíriai kérdésében. Putyin az értekezlet előtti estén kétoldalú megbeszélést tartott David Cameron brit kormányfővel a Downing Streeten. A tárgyalás utáni közös sajtóértekezleten azt nyilatkozta: aligha támogathatók olyanok, akik megölt ellenségeik belső szerveiből esznek, és ezt még filmre is veszik. Putyin ezzel arra a videofelvételre utalt, amely állítólag azt ábrázolja, hogy egy szíriai ellenzéki fegyveres egy megölt kormánykatona szívét eszi.

A sajtótájékoztatón Cameron elismerte, hogy nagyon nagy különbségek vannak a szíriai fejleményekről Nagy-Britannia és Oroszország álláspontja között, még annak megítélésében is, hogy kit terhel a felelősség a szíriai vérontásért.

Rovatok