Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun Mein Kampfot osztogatott

2013. június 19., szerda 20:28

Észak-Korea hivatalos közleményben tagadja, hogy az ország teljhatalmú ura, Kim Dzsongun Mein Kampf köteteket ajándékozott beosztottainak születésnapja alkalmából. Az eredeti információ egy észak-koreai disszidensek által üzemeltetett honlapról származott, melyben egy közelebbről meg nem nevezett, Kínában nyilatkozó észak-koreai forrásra hivatkoztak.

Az oldal állítása szerint magasrangú állami tisztviselők januárban Hitler könyvét kapták ajándékba a nagy vezetőtől. Állítólagosan Kim Dzsongun Németország két világháború közötti gyors újjáépítésére hivatkozva kiadott egy rendeletet is, melyben a Harmadik Birodalom sikereinek alapos tanulmányozására és a gyakorlati alkalmazások megismerésére szólított fel.

A rendvédelemért felelős észak-koreai minisztérium a hírre dühödt hangú közleményben reagált. A hírt piszkos kampánynak nevezték, mely „hiába próbálja bemocskolni az ország fejlődését”. Az állami hírügynökség a disszidenseket emberi söpredéknek titulálta és halállal fenyegette meg.

A becslések szerint a két Korea ötvenes évékbeli kettészakadása óta körülbelül 20 000-en disszidáltak északról délre, írja a BBC.

Rovatok