Index Vakbarát Hírportál

Politikai megoldást sürgetett Szíriában a G8

2013. június 19., szerda 11:16

Az adóelkerülés elleni küzdelem globálissá tételét és a szíriai konfliktus politikai megoldását sürgette a nyolc vezető ipari hatalom (G8) Észak-Írországban rendezett kétnapos csúcstalálkozójának kedd este ismertetett közös közleményében, amelyben azonban nem esik szó Bassár el-Aszad szíriai államfő távozásáról. A vendéglátó David Cameron brit miniszterelnök az értekezlet végén tartott sajtótájékoztatóján viszont úgy fogalmazott: nem tudja elképzelni Szíria jövőjét úgy, hogy Aszad hatalmon marad.

Azt is hangsúlyozták, hogy a lehető legrövidebb időn belül békekonferenciát kell összehívni Genfben. A Nyolcak az ENSZ segélyfelhívásában szereplő 5,2 milliárd dolláros adománycélt a maguk részéről 1,5 milliárd dolláros segélyígérettel toldották meg, és más országokat, szervezeteket is anyagi segítségnyújtásra szólítottak fel.

A G8-kommünikében nincs említés arról, hogy a genfi Szíria-konferenciát mikor kell összehívni, jóllehet a Lough Erne-i csúcs előtt és alatt júliusi időpontra lehetett utalásokat hallani. Ez azonban egybehangzó kommentárok szerint tolódhat, főleg azért, mert Oroszországgal még egyezségre kell jutni a konferencia pontos mandátumáról.

A keddi zárónyilatkozatban szerepel, hogy a békekonferencia célja a tavaly nyári Genfi Nyilatkozat maradéktalan végrehajtása. Ennek első lépéseként kölcsönös megállapodás alapján egyezségre kell jutni egy átmeneti, de teljes végrehajtói jogkörrel felruházott kormányzó testület létrehozásáról, írták.

David Cameron záró sajtóértekezletén mindehhez hozzátette, hogy „Irak tanulságait levonva" el kell kerülni a hatalmi vákuum kialakulását Szíriában, és ehhez az átmenet idején fenn kell tartani a kulcsfontosságú szíriai állami intézmények működőképességét.

Rovatok