Index Vakbarát Hírportál

Támogatja a kormány a tüntetőverő török vezetést

2013. június 19., szerda 19:37

A keleti nyitás jegyében a magyar kormány teljes támogatásáról biztosította a Taksim téri tüntetések leverése miatt egyébként sokat bírált Erdogan kormányt, derült ki a Törökországban tárgyaló Németh Zsolt MTI-nek adott nyilatkozatából.

A külügyi államtitkár szerint „az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Törökország működő demokrácia. A jelenlegi kormány élvezi a magyar kormány támogatását.” - mondta. Szavai szerint a magyar kormány „bízik a török demokrácia erejében és támogatja az ankarai vezetést.”

Németh, aki többek között a török parlament alelnökével és a külügyi államtitkárral tárgyalt, biztosította vendéglátóit, hogy mi az elmúlt hetek eseményei ellenére is támogatjuk Törökország EU csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. „Nagyon súlyos negatív következményekkel járna, s felelőtlennek minősíthető, hogy ha az Európai Unió most ebben a helyzetben szankcióként nem nyitja meg ezt a fejezetet Törökországgal. Mi ezt a fajta zsarolást elfogadhatatlannak tartjuk.” - terelte morális síkra a kérdést.

Erdogan Törökországa az elmúlt években egyre inkább nyugatellenes politikát folytat, a magyar külpolitikai retorikához hasonlóan erőteljesebben hangsúlyozza az önálló keleti politika jelentőségét. A Taksim téri tüntetések ezzel szemben leginkább a konzervatív kormánnyal elégedetlen nyugatias fiatalokhoz volt köthető.

Rovatok