Index Vakbarát Hírportál

A végzet asszonya okozta Necas vesztét

2013. június 20., csütörtök 09:31

Egy kétgyermekes elvált asszony a főszereplője a cseh kormány bukásához vezető múlt heti  letartóztatássorozatnak, amely kormánypárti frakcióvezetőtől volt miniszteren át hírszerzési főnökig sokakat érintett. A csütörtökön őrizetbe vett Jana Nagyova a kormányfő befolyásos kabinetfőnökéből a múlt héten hatásköri visszaéléssel, vesztegetéssel gyanúsított őrizetes lett, akit öt év börtön fenyeget.

Az asszony pályája úgy ívelt felfelé, ahogyan főnöke, Petr Necas jutott egyre magasabbra, egészen a 2010-ben megszerzett kormányfői posztig. Most azonban elképzelhető, hogy a hétfőn végül lemondott Petr Necas követi egykori beosztottját és idővel maga is bíróság elé kerül.

Munkahelyi szerelem

A jobbközép Polgári Demokrata Párt (ODS) 49 éves vezetője és Nagyova viszonya jóval szorosabb volt annál, mint amit a munka megkövetelt. A cseh sajtó már régóta sejtette, hogy intim kapcsolatban álltak egymással, amit lényegében Necas múlt héten bejelentett válása tett egyértelművé.

Úgy tűnik, a kabinetfőnök elleni legkomolyabb vád épp a szerelemhez kötődik: Nagyova – talán, hogy rábírja Necast a mielőbbi válásra – a katonai hírszerzéssel figyeltette a kormányfő feleségét, súlyosan túllépve a hatáskörét.

Gumi, porcelán, politika

Nagyova pályáját könyvelőként kezdte szülővárosában Chodovban, 1984-ben. A helyi gumigyárban érte a rendszerváltás és Csehszlovákia felbomlása is. 1993-ban egy porcelángyártó vállalat helyi képviseletét vezette. 1996-ban került az ODS Karlovy Varyban lévő szervezetéhez, tulajdonképpen kényszerből: édesanyja halála és friss válása után olyan munkahelyet keresett, ahol kétgyermekes anyaként rugalmas munkaidőben is tudott dolgozni. A megyei szervezet vezetése mellett ekkortól látta el a párt Karlovy Varyból delegált felsőházi képviselője, Vladimir Kulhanek személyi titkárának feladatait is.

Dolgozott mint egy ló

Munkáját a szenátor is nagyra értékelte, így Nagyova karrierje 2005-ben Prágában folytatódott, ahol a párt központi irodáját vezette. Itt került kapcsolatba Necasszal, aki ekkor az ODS alelnöke volt. A politikus egy évvel később szociális és munkaügyi miniszter lett, és magához vette irodavezetőnek Nagyovát. 2010-ben pedig a miniszterelnöki hivatal vezetését bízta rá. (A választásokat ugyan a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerte, de szövetségesek híján nem tudott kormányt alakítani, ekkor kapott kormányalakítási megbízást a másodikként befutott ODS-t vezető Necas.) „Dolgozik, mint egy ló“ – szólt Nagyova munkájáról elismerően a kormányfő egy évvel ezelőtt, amikor kiderült, hogy beosztottja 2011 márciusában 190 ezer korona (kb. kétmillió forint) jutalmat kapott. Kettejük kapcsolata már ekkor találgatások tárgya volt.

Jehova tanúi célkeresztben

Az ügyészség gyanúja szerint Nagyova magáncélból utasította a katonai titkosszolgálatot Necas feleségének megfigyelésére – amire egyébként semmilyen célból nem adhatott volna parancsot –, ám Nagyova ügyvédje szerint másról van szó. Állítólag Radka Necasova a Jehova tanúi befolyása alá került, és tartani lehetett attól, hogy az információ nyilvánosságra kerülve megrengetheti Necas reputációját.

A megfigyelés érvényben maradt azután is, hogy a szolgálat élén vezetőváltás történt: a csütörtökön letartóztatott, majd szabadlábra helyezett Milan Kovanda elmondta, hogy a feladatot megörökölte elődjétől, a szintén rendőrkézre került Oldrich Páleníktől, és úgy tudta, hogy mindez a kormányfő védelmében történt. Kovanda elismerte az ügyészségnek, hogy hibázott, amikor végrehajtotta az utasítást (Necas állítólag nem tudott az akcióról).

Büszkeségből nem kényszerítette válásra

Nagyova elismerte, hogy intim kapcsolatban állt főnökével, de tagadta, hogy a válás meggyorsításához gyűjtött volna kompromittáló adatokat az asszonyról, akitől Necasnak két felnőtt fia és két kislánya van. „A büszkeségem nem engedte, hogy ösztönözzem a válásra, arról egyedül maga döntött“ – idézte Nagyovát az ügyvédje, aki szerint védence szerette Necas gyermekeit és nem akarta, hogy nyilvános botrány legyen abból, ha az „anyjuk valami butaságot követ el”.

Nagyova ereje Necas gyengesége

A katonai titkosszolgálat kézivezérlése is jól mutatja, mekkora hatalomra tett szert Nagyova a kormányfő árnyékában. „Ereje egyenes arányban állt Necas gyengeségével” – írta a Respekt. A vádiratok alapján Nagyova intézte azt is, hogy a kormány reformcsomagjának támogatásáért cserébe az azt ellenző képviselők állami cégekben kapjanak magas beosztást. Ez vesztegetésnek minősül, és ha bebizonyosodik, hogy erről Necas tudott, úgy ő is felelősségre vonható lesz. „A politikában bevett dolog, hogy te támogatsz engem, én támogatlak téged" – mondta a jelenségre utalva még a múlt héten Necas, tagadva, hogy bármi törvénytelent tett volna.

Szőke eminenciás

Nagyova már említett 190 ezer koronás megjutalmazása – amely mellett az asszony havonta 72 ezer korona fizetést és bónuszt kapott – már annak idején is gyanút keltett a cseh sajtóban. A Tyden hetilap egy írása szerint „Nagyova más, hasznosabb feladatokat is ellátott Necas mellett“: ő tárgyalt az ODS vezetésével, befolyásos üzletemberekkel Necas támogatása érdekében. „Ha szüksége van ilyen segítségre a kormányfőnek, ám legyen, de azt ne közpénzből, hanem saját forrásokból finanszírozza” – írta Martin Fendrych, fél évvel azelőtt, hogy a szervezett bűnözés elleni osztály (ÚOOZ) csütörtökön belekezdett volna Csehország történetének legnagyobb horderejű letartóztatási sorozatába.

Rovatok