Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas hóvihar pusztít Új-Zélandon

2013. június 20., csütörtök 10:36

Évtizedek óta nem látott mennyiségű havat szállított a hóvihar csütörtökön Új-Zéland déli szigetének egyes részeire. Emberek ezrei maradtak áram nélkül, egyes partvidéki területeket árvíz öntötte el. Canterburytől egészen Southlandig 36 iskola zárt be.

Az új-zélandi meteorológiai intézet a héten már több figyelmeztetést adott ki a fenyegető időjárási helyzetre, előrevetítve a nagy mennyiségű havat és esőt. Canterburyben és Southlandban mintegy 3500 háztartásban nem volt áram csütörtök reggel. Dunedinre heves esőzés zúdult, aminek következtében két helyen is földcsuszamlás volt. Egy hegyoldal 30 méteres darabja hullott egy lakóépületre. A bent lakó nőt a rendőrség mentette ki házából.

A körzetben 24 óra alatt 75 milliméter csapadék hullott, elárasztva a mélyebben fekvő réteket, legelőket. A hatóságok azt tanácsolták a lakosoknak, hogy ha nem szükséges, ne szálljanak autóba, mert az időjárási körülmények péntekre még rosszabbá válnak. Előrejelzések szerint ugyanis hamarosan Új-Zéland északi szigetét is jeges, helyenként óránkénti 130 kilométeres szél támadja majd. A szigetek közötti kompközlekedést felfüggesztették, a főváros, Wellington nemzetközi repülőterén pedig több járatot töröltek.

Rovatok