Index Vakbarát Hírportál

Tóásó: Letartóztatásom után kínoztak

2013. június 20., csütörtök 09:53

A bolíviai elnök elleni összeesküvésben való részvétellel vádolt, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd szerdai bírósági meghallgatásán sérelmezte, hogy négy évvel ezelőtti letartóztatásakor alapvető jogait sértették meg a bolíviai hatóságok.

Az eljárásban 39 embert vádolnak az Evo Morales elleni összeesküvéssel, Bolívia területi megosztásának szándékával és terrorizmussal, a per többszöri halasztás után Tóásó Előd vallomásával folytatódott csürtökön Santa Cruzban.

A vádlott ügyvédje, Sergio Rivera szerint védence a tárgyaláson megismételte, hogy letartóztatása után a biztonsági erők kínozták, és sérelmezte, hogy nem kapott tolmácsot, amikor az első ügyészségi meghallgatása zajlott. Emellett azt is kifogásolta, hogy letartóztatása után törvénytelenül, bírósági döntés nélkül hét napon át tartották fogva, miközben a bolíviai törvények szerint legfeljebb 24 órát maradhatott volna rendőri fogdában. A vádlott az elkövetett szabálytalanságok ellen panaszt tett az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottságnál.

Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták.

A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. Az akció két túlélőjét a bolíviai törvények értelmében már rég szabadon kellett volna engedni, mivel 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.

Rovatok