Index Vakbarát Hírportál

Kilép a görög kormányból a legkisebb koalíciós párt

2013. június 21., péntek 17:18

Kilép a görög kormányból a hárompárti koalíció legkisebb tagja, a Demokratikus Baloldal pártja (Dimar), mert erre szavazott pénteken rendkívüli ülésen a pártfrakció többsége - közölték Athénban a párt tisztségviselői.

Bejelentették, hogy a párt még pénteken visszavonja két miniszterét - az igazságügyi, valamint az államigazgatási reformért felelős tárca vezetőjét - a kormányból.

A másik két kormánypártnak, a konzervatív Új Demokráciának és a Pánhellén Szocialista Mozgalomnak (PASZOK) együttesen 153 képviselője van a 300 fős görög parlamentben, vagyis a Dimar kilépése után is megmarad a többségük, mivel 14 képviselő hagyja most el a kormánykoalíciót.

A párt kilépése felerősíti a félelmeket, miszerint az így létrejövő politikai instabilitás megnehezíti a görög kormány dolgát a válságkezelés terén - írja BBC. A Demokratikus Baloldal döntésének hátterében az áll, hogy a párt úgy érzi, nem vonták be a közszolgálati tv és rádió bezárását megelőző tárgyalásokba.

Antonisz Szamarasz kormányfő a döntést a nemzetközi mentőcsomaghoz szükséges megszorításokkal indokolta, és azzal, hogy a köztévé átláthatatlan gazdálkodása olyan luxus, amelyet nem tudnak megengedni maguknak.

A kormányfő egyúttal gazdaságosabban működő közmédiát ígért. A köztévé 2013-as nézettsége egyébként viszonylag alacsony, 20 százalékos volt, viszont a bezárás híre országszerte tiltakozást váltott ki.

Rovatok