Index Vakbarát Hírportál

Új kormányfőn alkudoznak a csehek

2013. június 21., péntek 18:45 | aznap frissítve

Feltételhez kötötte a második legnagyobb koalíciós párt, a TOP 09 annak elfogadását, hogy Miroslava Nemcová, a képviselőház polgári demokrata (ODS) elnöke legyen a hárompárti cseh kormánykoalíció közös miniszterelnök-jelöltje.

"Ha feltételünket az ODS nem teljesíti, akkor sajnos nem tudunk tovább együttműködni" - jelentette ki a párt elnökségének ülése után Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke, külügyminiszter.

A TOP 09 párt csak azután fogadja el Nemcová jelölését a kormányfői posztra, miután az ODS megnevezi, kivel akarja betölteni a Nemcová esetleges távozása után megüresedő házelnöki széket.

A ppm factum közvélemény-kutató intézet szerint történelmi mélypontra süllyedt a kormányválság következtében az ODS népszerűsége. Ha Csehországban most parlamenti választást tartanának, a Václav Klaus alapította ODS mindössze 8 százalékot kapna. Ilyen alacsony támogatottsága a pártnak a megalakulása óta sosem volt.

Májusban a ppm factum még 16 százalékos népszerűséget mért az ODS-nek. Tomás Chalupa, az ODS alelnöke tragikusnak minősítette a párt népszerűségének esését. "Népszerűségünk a kormányfő botránya következtében esik" - mondta Chalupa újságíróknak.

Ha választásokat tartanának, akkor azt 29,9 százalékos támogatással az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerné, a második helyen a szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) végezne 16 százalékkal, míg a harmadikon a TOP 09 párt 15 százalékkal. Őket követi az ODS 8 százalékkal.

Rovatok