Index Vakbarát Hírportál

Középfölde sehol sincs Ázsiához képest

2013. június 22., szombat 15:15 | aznap frissítve

Japán legmagasabb hegyét, az ország jelképének is tekintett, 3776 méter magas Fudzsi vulkánt is a kulturális világörökség részévé nyilvánította az UNESCO Világörökség Bizottsága szombaton a testület idei ülésszakán a kambodzsai Phnompenben.

A japánok nem csupán a szentnek tartott hegy kultikus helyeit keresik fel, de megmászását is spirituális beteljesülést adó zarándoklatnak tekintik. A Tokiótól 100 kilométerre délkeletre emelkedő, hó koronázta vulkáni kúp évszázadok óta a művészek megihletője is. A szunnyadó tűzhányó legutóbb több mint 300 éve tört ki. A testület előző nap egy másik nagy vulkánt, a 3329 méter magas szicíliai Etnát is a világörökség részévé nyilvánította, de nem a kulturális, hanem a természeti kategóriában.

A szombati ülésen felvették a világ kulturális öröksége közé t is, az 1970-ben létrehozott, 6500 hektáros, leshotói Sehlabathebe Nemzeti Parkot, valamint a katari Az-Zubara tengerparti romvárost, régészeti lelőhelyet. A kulturális helyszínek közül már pénteken felkerültek az ezer helyszínt tartalmazó listára a különleges stílusban épült rádzsasztáni erődök, valamint ukrajnai és a lengyelországi fatemplomok, összesen tizenhat.

A kulturális világörökség részévé nyilvánították továbbá Coimbra portugál város 1290-ben alapított egyetemét, a világ egyik legrégibb, folyamatosan működő ilyen oktatási intzéményét, a Fidzsi-szigetek volt fővárosa, Levuka óvárosát, a nigeri Agadez XV-XVI. századi óvárosát, és a kanadai (Labrador) Red Bayt, baszk bálnavadászok XVI-XVII. századi zsákmányfeldolgozó kikötőjét.

A természeti helyszínek közül hat emelkedett világörökségi rangra, köztük a Tádzsik Nemzeti Park, a Tien-san-hegység és a Namíb-Naukluft Park tengerparti homoksivatag. A világörökségi listán a bizottság 37. ülése előtt több mint 960 helyszín szerepelt, közülük a tanácskozás előtt 38 volt veszélyeztetett.

A phnompeni konferencián vörös listára került hat szíriai helyszín és a Salamon-szigeteki Kelet-Rennell-korallzátony: ezek azok a világörökségi helyszínek, amelyek megóvásához nemzetközi összefogás szükséges, mivel az adott ország intézményrendszerének hiánya vagy erőtlensége nem képes megvédeni a területet. Lekerült viszont a veszélyeztetett helyek listájáról az iráni Bám fellegvára és az azt övező táj.

Rovatok