Index Vakbarát Hírportál

Biztos helyen van a kiszivárogtató

2013. június 22., szombat 17:34 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok kérte Hongkongtól, hogy adja ki Edward Snowdent, akit több rendbeli államellenes bűncselekménnyel vádolnak. A kiadatási kérelemről Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó tett bejelentést. Snowdent kémkedéssel, kormányzati javak eltulajdonításával és azzal vádolta meg pénteken az amerikai igazságügyi minisztérium, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

A kínai különleges közigazgatási övezet rendőrfőnöke, Andy Csang csupán azt ismételte meg, amit a hongkongi illetékesek eddig is mondtak, vagyis hogy az ügyben a hongkongi és nem külföldi törvények alapján fognak eljárni. Peking nyilvánosan egyelőre nem foglalt állást Snowden ügyében, de a külügyminisztérium szóvivője a férfi által napvilágra hozott információkkal kapcsolatban úgy vélte, Washington magyarázattal tartozik a nemzetközi közösségnek.

Kínai sms-ekre is vadásztak

Snowden nincs őrizetben, és nem helyezték rendőri védelem alá sem. Biztonságos helyen van, írta a korábbi értesüléseket cáfolva a South China Morning Post című hongkongi napilap honlapján. Az Egyesült Államokban hivatalosan kémkedéssel megvádolt amerikai informatikus, a CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja egy négy éve tartó adatfigyelés hongkongi, valamint kínai célpontjairról is átadott dokumentumokat a hongkongi lapnak.

Ezek ellenőrzése után egyelőre annyit hoztak nyilvánosságra, hogy az amerikai kormány kémprogramjának célpontjai között voltak kínai távközlési vállalatok számítógépes rendszerei, illetve az azokon futó sms-ek forgalma. Hivatalos adatok szerint 2012-ben 900 milliárd szöveges üzenetet küldtek mobil készülékeikről a kínaiak.

Snowden egy olyan dokumentumot is bemutatott, amelyből az állapítható meg, hogy az NSA a Kína oktatási és kutatói központjának tartott Tsinghua Egyetem ellen kiterjedt kibertámadást hajtott végre ez év januárjában. A célpont az egyetem 63 számítógépe, illetve szervere volt. Az egyetem területén található a szárazföldi Kína hat gerinchálózatának egyike, ahol kínaiak millióinak internet adatait lehet megtalálni.

A CIA és az NSA volt alkalmazottja által kiadott dokumentumok között egy másik arról tanúskodik, hogy 2009-ben támadások érték Hongkong Pacnet nevű internetszolgáltatóját. Azóta azonban a térség egyik legnagyobb kiterjedésű, tenger alatt vezetett optikai hálózatának tulajdonosát idegen betolakodók nem háborgatták.

Rovatok