Index Vakbarát Hírportál

Százezren vonultak utcára Rómában

2013. június 22., szombat 18:32

Több mint százezren tüntettek Rómában a munkanélküliség ellen a három nagy szakszervezeti szövetség, a CGIL, a CISL, az UIL felhívására, igazságos adórendszert követelve. A tömeg két menetoszlopban, transzparensekkel és színes léggömbökkel felvonulva áthaladt az olasz főváros központján, majd a Lateráni Szent János-bazilika előtti téren meghallgatta a szakszervezeti szövetségek vezetőinek beszédét.

Susanna Camusso, a CGIL, Luigi Angeletti, az UIL, valamint Raffaele Bonanni, a CISL főtitkára beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az Enrico Letta miniszterelnök balközép kormánya által hangoztatott  ígéreteknél sokkal többre, vagyis konkrét cselekvésre van szükség a munkanélküliség égető gondjának a rendezéséhez. Olaszországban rekordmértékű, 12,8 százalékos a munkanélküliség, a 15-24 év közötti olasz fiataloknak pedig a 41,9 százaléka munkanélküli. A szakszervezetek emellett a megszorító intézkedések ellen is tüntettek.

Az olasz kormány éppen egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy intézkedéseket készül hozni a munkahelyteremtés és a befektetések támogatására. Az érdekvédelmi szervezetek szerint azonban az efféle ígéretek nem valósulnak meg a gyakorlatban. „Egy olyan országban, ahol arról kötnek fogadást, hogy meddig húzza ez a kormánykoalíció, nincs idő puszta ígéretekre és bejelentésekre" – mondta Angeletti. Szerinte a munkahelyvédelmi programból semmi sem lesz, mert a cégeket nem ösztönözték az adóengedmények, amelyeket a fiatalok foglalkoztatásáért helyeztek kilátásba számukra.

Rovatok