Index Vakbarát Hírportál

Külföldi hegymászókat lőttek agyon Pakisztánban

2013. június 23., vasárnap 08:11

Ismeretlen támadók agyonlőttek kilenc külföldi turistát vasárnapra virradóan Pakisztán északi részén - közölte a rendőrség. Az áldozatok közül öt ukrán, három kínai, egy pedig orosz volt. Egy pakisztáni nő is életét vesztette.

Az eset Gilgit város környékén történt, helyi idő szerint hajnali fél egykor. A szálloda a világ kilencedik legmagasabb hegyének, a Nanga Parbatnak a lábánál van, egy hegymászó alaptábornál. A meggyilkoltak legtöbbje hegymászó volt. A BBC szerint egy ember túlélte a támadást. A szállodához nem vezet autóút, így a holttesteket helikopteren viszik el.

A fegyveresek behatoltak a hotelba, felébresztették a külföldieket, kiparancsolták őket az épület elé. Ott lőtték őket agyon. 10-12 támadó lehetett a helyi média szerint. Elmenekültek.

A terrorista cselekményt a Dzsundullah nevű szélsőséges szervezet vállalta. „Ezek a külföldiek az ellenségeink, büszkén jelentjük be, hogy megöltük őket, és hogy újabb hasonló támadásokat fogunk végrehajtani" – mondta Ahmed Marvat, a szervezet szóvivője telefonon a Reutersnek. A szunnitákból álló Dzsundullah korábban több olyan támadás végrehajtójaként jelentkezett, amelyeket síiták ellen követtek el Pakisztán északi részén. Gilgit-Baltisztán tartományban külföldiek ellen ezelőtt nem követtek el támadást.

A kínai határ mentén fekvő Giglit-Baltisztát régebben biztonságos környékként emlegették a sajtóban, de az elmúlt években az itt élő síita, és ezzel Pakisztánban kisebbségnek számító lakosok ellen militáns csoportok számos támadást intéztek.

Rovatok