Index Vakbarát Hírportál

Mandeláért imádkozik Dél-Afrika

2013. június 24., hétfő 08:54

„Nem szabad hamis álmokban ringatnunk magunkat, de meg kell őriznünk a reményt” – jelentette ki Mac Maharaj, a dél-afrikai elnök szóvivője , miután Jacob Zuma államfő a kórházban meglátogatta Nelson Mandelát. A Nobel-békedíjas, apartheid-ellenes emberjogi harcos a hónap elején került kórházba, fél év alatt már negyedik alkalommal. Bár Jacob Zuma elmondta, az orvosok mindent megtesznek a a 94 éves legenda életéért, szóvivője közölte: a hírek "aggodalomra adnak okot" – adta tovább szavait a BBC.

Jacob Zuma közleményében imára szólította fel a világot és hazáját az ország első fekete elnökének lelki üdvéért.

„Ha itt az idő, és mennie kell, Isten majd vigyáz rá” – idézett a Reuters egy kórházi nővért, jelezve, hogy az 53 milliós ország lélekben már készül Mandela elvesztésére.

„Félek, hogy minden áron életben tartják, pedig el kellene engedni. Idős ember, nyugalomra van szüksége” – mondta egy másik helybéli.

Az 1918-ban született Mandela 27 évet ült börtönben a rasszista apartheid rendszere alatt. A békés átmenet után 1994-1999 között vezette az országot. Utolsó nyilvános szereplése 2010-ben volt az országban zajló futball-vb alatt, amikor a johannesburgi stadionban köszöntötte a megjelenteket.

Rovatok