Index Vakbarát Hírportál

Police 07: Snowden Moszkvából Ecuadorba tart

2013. június 24., hétfő 21:49

Az ecuadori külügyminiszter megerősítette, hogy Edward Snowden menedéket kért a dél-amerikai országtól. Snowden ecuadori hatóságoknak írt kérelmében azt írta, élete veszélyben lenne, ha vissza kellene térnie az Egyesült Államokba.

Országválasztása nem előzmények nélküli: szintén ecuadori felségterületen, az ország londoni nagykövetségén tartózkodik már egy éve a Wikileaks alapító Julian Assange, így az ország már eddig is Snowden valószínűsíthető célpontjának számított. Bár Ecuadornak van érvényes kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal, politikai menedék esetén ez alól kivételt tehetnek.

Amikor Assangenak menedéket biztosítottak, azt mondták, hogy kiadatása esetén emberi jogai Svédországban veszélybe kerülnének. A Wikileaks most segítséget ígért Snowdennek, hogy Ecuadorba jusson egy biztonságos útvonalon keresztül. Az utaslisták szerint vele utazik Sara Harrison is, aki egyébként Julian Assange asszisztenseként ismert.

Az ecuadori ellenzék szerint Snowden befogadásával a baloldali Correa elnöknek csak az lenne a célja, hogy elterelje a nemzetközi közvélemény figyelmét a tíz napja elfogadott, nyilvánosságot korlátozó új médiatörvényről. A helyi konzervatív sajtó szerint Snowden befogadása gazdaságilag is kockázatos, hiszen veszélyezteti az Egyesült Államokkal való kereskedelmi egyezmény közeljövőben esedékes meghosszabbítását.

„Az az igaz barát, aki akkor nyújt segítséget, amikor mások elfordulnak tőle” twittelte ki az ecuadori külügyminiszter Ricardo Patino Snowden menedékkérelmének kézhez vételét követően. „Már csak az a kérdés, ki a fontosabb "barát" Ecuador számára, Snowden vagy az Amerikai Egyesült Államok” - teszi fel a kérdést a BBC.

Snowden Hawaiiból Hong Kongba repült, mielőtt nyilvánosságra hozta az NSA egykori munkatársaként, hogy a szervezet világszerte illegálisan követi az internetes levelezések forgalmát, és hallgatja le a telefonokat. Innen vasárnap váratlanul Moszkvába repült. A hírek szerint Moszkvából állítólag Kubába, majd Venezuelába, végül Ecuadorba akar jutni, hogy ott menedékjogot kapjon.

Bár Snowden múlt heti nyilatkozatai szerint még abban bízott, hogy a hong kongi bíróságokon harcolhat majd igazáért, az elmúlt napokban forróvá válhatott számára a talaj. Ugyan a helyi hatóságok nem tettek eleget az amerikai kiadatási kérelemnek, helyzete bizonytalanabbá vált.

Albert Ho, Snowden ügyvédje szerint pekingi kormányzati szervek kérhették távozásra a globális nemzetbiztonsági botrány kirobbantóját. A BBC szerint, bár Kínának valószínűleg nincs ellenére, hogy Snowden szabad emberként további amerikai titkokat hozzon nyilvánosságra, a kínai-amerikai kapcsolatokat nem akarták komolyabban kockára tenni.

Az amerikai igazságügyi minisztérium így is csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Hong Kongból elengedték Snowdent; mint mondták, a helyi hatóságoknak számtalan lehetősége lett volna elfogására. Utóbbiak szerint azonban nem volt a kezükben elegendő bizonyíték ahhoz, hogy a letartóztatását kezdeményezhessék. Az USA egyúttal arra kérte az uticélként felmerülő országokat  - Kubát, Venezuelát és Ecuadort -, hogy ne fogadják be Snowdent.

Rovatok