Index Vakbarát Hírportál

27 halott egy kínai zavargásban

2013. június 26., szerda 10:43

Legkevesebb 27 ember meghalt, amikor szerdán kora reggel zavargás tört ki az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület Turpan prefektúrájában – jelentette helyi forrásokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség. Az áldozatok között kilenc rendőr, illetve biztonsági őr és nyolc civil van, továbbá a rendőrök által lelőtt tíz támadó is életét vesztette. Három sérültet kórházba szállítottak.

A beszámoló szerint a Turpan várostól körülbelül száz kilométerre lévő Lukcsün településen késsel felfegyverzett tömeg támadt a rendőrség helyi állomásaira, a kormányzat épületére és egy építkezési területre. A támadók rendőrautókat gyújtottak fel. A rendőrség a helyszínen elfogott három támadót, lezárta az érintett területeket, és üldözőbe vette a szőkésben lévőket. A hatóságok egyelőre nem közöltek részleteket, azt sem, hogy mi válthatta ki a támadást.

Ujgur szeparatisták lehettek

Hszincsiangban időről időre fegyveres akciókkal hívják fel magukra a figyelmet ujgur lázadók, olykor vallási fanatikusok, illetve a terület elszakadását hirdetők, de több esetben fordultak már elő tömeges utcai késelések is. Az ujgurok muszlim vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő népcsoport tagjai, a 21 milliós autonóm terület 9 milliós népességet képviselő őslakosai.

A legutóbb áprilisban a Kasgár városhoz tarozó Pacsuban 21 halálos áldozatot követelő összecsapásra került sor. A tűzharcban a lázadók tizenöt civilt és 6 rendőrt megöltek, köztük tíz ujgurt. A rendőrök hat gyanúsítottal végeztek, nyolcat a helyszínen elfogtak. Az esettel kapcsolatban Nur Bekri, az autonóm terület elnöke kijelentette: „Ez egy politikai harc a szeparatizmus és a szeparatizmust ellenzők, a haza egységét támogatók és annak ellenzői között”.

2009 júliusában évek óta nem tapasztalt, súlyos etnikai zavargások törtek ki Hszincsiangban, miután a terület székhelyén, Urumcsiban a han kínai lakosságra támadtak ujgurok, hogy megtoroljanak egy korábbi sérelmet. Az erőszakos cselekményekben közel 200 – többségében han nemzetiségű – ember meghalt, és csaknem 1700-an megsebesültek. Az ügyben több halálos ítélet született.

Rovatok