Index Vakbarát Hírportál

Győztek a melegek a legfelsőbb bíróságon

2013. június 26., szerda 17:23

A meleg házaspároknak ugyanazok a jogok járnak, mint a heteroszexuálisoknak – így döntött az amerikai legfelsőbb bíróság, ami jelenleg melegházassággal kapcsolatos ügyeket tárgyal. Egy másik döntés nagy valószínűséggel újra lehetővé teszi, hogy Kaliforniában is egybekelhessenek melegpárok – adta hírül a Los Angeles Times és az AP.

Ez a konkrét döntés a DOMA (Defense of Marriage Act, vagyis házasságvédelmi törvény) egyes részeit helyezi hatályon kívül, melyek eddig megakadályozták, hogy a meleg házaspárok megkapják azokat az adó-, egészségügyi és nyugdíjjal kapcsolatos juttatásokat, melyek a heteroszexuális házaspárokat megilletik. A DOMA-t annak idején nagy többséggel fogadta el a kongresszus, Bill Clinton 1996-ban írta alá.

A világ azonban sokat változott azóta: sok akkori támogatója, szavazók és képviselők egyaránt, kihátrált azóta a törvény mögül. Amerikában egyébként akkor még nem is házasodhattok össze melegpárok, jelenleg tizenkét államban és a fővárosban, Washingtonban is megtehetik, Kaliforniában pedig hamarosan újra lehetséges lesz. A kilenctagú testületben a lehető legszorosabb, 5:4 arányú döntés született.

Kaliforniában 18 ezren keltek egybe, mielőtt az állam betiltotta volna a melegházasságot, a legfelsőbb bíróság most egy eljárásjogi döntéssel ezt gyakorlatilag újra lehetővé tette: a melegházasságokról ugyanis döntésük értelmében Kalifornia maga dönthet, az állam vezetői pedig már korábban kijelentették: az azonos neműek házassága egyenlőségi kérdés. Az Egyesült Államokban 100 ezernél több melegpár kötött már házasságot.

A 8-as számú indítvány (Proposition 8), mely betiltotta a melegházasságot, népszavazáson került a kaliforniai alkotmányba, de a hagyományokkal ellentétben a kormányzó nem is próbált tiltakozni, amikor egy szövetségi bíró ezt törvényellenesnek találta, így került a kérdés a legfelsőbb bíróság elé, ami most úgy döntött, az indítvány támogatóinak nem volt joguk megfellebbezni a korábbi döntést.

Az első döntéssel kapcsolatban Anthony Kennedy bíró elmondta: „A DOMA egy törvény által nyilvánosan kirótt teher volt az azonos nemű házasok életében. A törvény következtében egyes házasságok egyenlőtlen elbánásban részesültek″. A DOMA-nak egyébként csak egy részét érinti a mai döntés, tehát például az egyes államoknak továbbra sem kötelességük elismerni a más államokban kötött melegházasságokat.

Rovatok